Alameda

Alameda som gränsar till provinsen Córdoba där anden hos en av de mest kända banditerna lever längs ”El Tempranillo” -rutten.

Var ligger Alameda

Alameda ligger 72 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 5,732 invånare. Den kommunala termen har en dimension på nästan 65 kvadrat km.

Ursprunget till namnet Alameda

Alameda betyder ett område eller en zon som är befolkad av träd som kallas poplar. 

Demonym av folket i Alameda

Invånarna kallas ”alamedano eller alamedana”.

Monument och platser att besöka i Alameda 

  • Den obefläckade avelsens kyrka: Denna kyrka av barockarkitektur byggdes mellan 1696 och 1700, men templets torn byggdes senare. För konstruktionen använder de fossilliknande kalkstenaskar som kommer från de närliggande romerska baden. Interiören är indelad i tre sjöar, var och en tillägnad anropet av Jesus från Nasaren byggd 1767, sedan 1779 var det nödvändigt att utvidga templet och lägga till två skeppsrum tillägnad Jungfru av sorg och det tredje till Jungfru av radbandet. Rokokostil altartavla som rymmer en ristning av församlingsägaren, den obefläckade befruktningen. Templet innehåller också en bred samling oljor och målningar som kompletterar kyrkans dekoration. Det är också begravningsplatsen för ”El Tempranillo”.
  • Monument till José María Hinojosa Cobacho ”El Tempranillo”: Denna bandit född 1805 i Lucena Córdoba, var tvungen att fly från rättvisa för att överleva, han är känd för att hjälpa de mest missgynnade i en osäker situation, hade skrämt området tills han fångades . År 1832 benådade kung Fernando VII honom i utbyte mot att gå med i kungens trupper som kallades ”los migueletes” för att bekämpa andra banditer, tills han sårades i Alameda den 22 september 1833 av en kula som han fick från en annan bandit som heter ”El Barberillo ”.
  • ”Tempranillos grav”: José María Hinojosa Cobachos grav, bättre känd som ”El Tempranillo”, en av de mest kända banditerna kända för Malaga. Graven ligger på innergården i Alameda Church of Immaculate Conception.
  • Placeta-fontänen: Fontänen visas på Alamedas heraldiska sköld. Den placerades under Carlos III: s regeringstid i mitten av 1700-talet, huggen och gjord av Antequerana-sten. Huvudkonstruktionen är en vertikal monolit som stöder en kopp från vilken fyra rör eller strålar kommer ut. Vattnet faller in i en åttkantig pelare, som användes som ett tråg för äldre boskap. Överskottet av vatten kanaliserades för att bevattna stadens närliggande fruktträdgårdar.
  • Kolkolitisk silosättning: Den mänskliga närvaron går tillbaka till år 2500-2000 f.Kr. under kopparåldern, även kallad kalkolitisk. Undantagsvis finns det några rester från denna period inom detta område som visar människans existens.
  • De romerska baden i Alameda: Baden upptar cirka 3000 kvadratmeter. Ruinerna går från 1: a till 3: e århundradet efter Kristus. Den romerska byggnaden hade omklädningsrum, pooler, eldstäder och ugnar. Det finns ett temacenter om de romerska baden där besökaren kan upptäcka hur baden fungerar.
  • Blas Infante Monument
  • Museum of old tools: Flera rum tillägnade föremål av populära hantverk samt olika fotografier relaterade till den berömda banditen ”El Tempranillo”.
  • Andalusiskt landsbygdens temacenter: Detta centrum hyllar byn dess förflutna genom att upptäcka hur livet var på landsbygden i Andalusien där vete och olivträd sticker ut.
  • Alameda Bell Tower: Beläget på Plaza de Andalucía. Denna stad har det första republikanska rådhuset som bildades den 27 juni 1931. Denna regering beställde klockan med namnen på de rådsmedlemmar som var huggen i lättnad på klockan.

För mer information om Alameda Pueblo, besök stadshusets webbplats.