Fuente De Piedra Town Village Malaga

Fuente de Piedra

Favoritfärgen fuente de Piedra är utan tvekan rosa, särskilt i mars månad när 20 000 flamingos landar i sin lagun för att reproducera.

Var ligger Fuente de Piedra

Fuente de Piedra ligger 71 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 2.594 invånare. Kommunterminen har en dimension på nästan 91 kvm2. 

Ursprunget till namnet Fuente de Piedra

”Fuente de Piedra” betyder bokstavligen stenfontän. Eftersom vattnet från denna källa hade egenskaper för att bota ett flertal sjukdomar, blev det symbolen och namnet för denna stad.

Namn på Fuente de Piedra

Invånarna kallas ”villafontense”.

Var man kan parkera i Fuente de Piedra

Vi har inte observerat några svårigheter att parkera i centrum av staden, eller nära lagunen för att se flamingos.

Kuriosa om Fuente de Piedra.

Varje år migrerar 20 000 rosa flamingos till lagunen några kilometer från staden mellan månaderna mars-maj.

Monument och platser att besöka i Fuente de Piedra

  • Nuestra Señora de las Virtudes kyrka: Templet måste återuppbyggas efter jordbävningen 1884. Kyrkan namngavs efter vattnet i stadens huvudkälla. Vattnet ansågs vara ”dygdigt” vatten och de sa att jungfrun var ansvarig för vattnets goda egenskaper, därav namnet ”Virgen de las Virtudes”.Iglesia Nuestra Señora de las Virtudes Fuente de Piedra
  • Palace-House Conde del Castillo del Tajo: Det finns det äldsta civila monumentet i staden, möjligen byggt på 1500-talet med efterföljande förändringar. Viktiga delen av detta palats är vattenbrunnen eftersom det höll befolkningen uppe under epidemier på 1600- och 1700-talet som nästan fick staden att försvinna. Efter jordbävningen 1884 användes palatset som kyrka fram till 1889 efter att huvudkyrkan i byn förstördes.Casa-Palacio Conde del Castillo del Tajo Fuente De Piedra
  • Fuente de Piedra: (Stenfontän) Romarna kallade det «Font Divinus» eftersom egenskaperna hos dess vatten behandlade dussintals sjukdomar. Berömmelsen av dess vatten överskred hela landet och Kungariket Neapel, och varhelst det exporterades. Berömmelsen och betydelsen av denna fontän gjorde den till stadens symbol och den anpassades slutligen som stadens namn. Fontänen som vi känner den idag byggdes om med delar av den tidigare fontänen.Plaza Constitucion Fuente de Piedra
  • Tolkning centrerar José Antonio Valverde: Ett besök center namngett efter biologen som upptäckte flamingokolonin. Detta centrum har faciliteter och information om den rosa flamingon. Inom dess anläggningar kan du lära dig allt om <Fuente de Piedra lagunen> och fågelarter som migrerar varje år till provinsen för att reproducera. Härifrån finns en stig som guidar dig till området där du kan se upp till 20 000 rosa flamingos mellan månaderna mars och maj. Kycklingarna föds normalt i slutet av april.Centro De Interpretacion Jose Antonio Valverde
  • El Refugio del BurritoDenna tillflyktsort grundades 2003 och skapades för misshandlade och övergivna åsnor. Du kan besöka denna andalusiska bondgård och njuta av en oförglömlig upplevelse tillsammans med oförglömliga landskap. Du kan till och med adoptera en liten åsna! En burrito!
  • Muralmålning: Beläget i Calle Sierra de Yeguas, en stor väggmålning i en gammal byggnad där en gammal fabrik var inrymd. Våren 2021 genomförs ett måleriarbete tillägnat invandringen av den rosa flamingo som sker varje år i mars månad.Pintura Antigua Fabrica Edificio Fuente de Piedra

Fuente de Piedras historia

Efter att ha hittat arkeologiska lämningar kan vi dra slutsatsen att det fanns en mänsklig närvaro i förhistorien, det finns också bevis för att det fanns bosättningar av det iberiska folket och att de hade handelsförbindelser med fenicierna och karthagerna.

Med ankomsten av romarna i det tredje århundradet kallas området <Font Divinus>, Gudomlig källa eftersom medicinska egenskaper erkändes för sitt vatten som härrör från källan.

Under återerövringen 1461 erövrade Don Rodrigo Ponce de León, señor de Marchena området under slaget vid Madroño. Efter striden drev de utvisade morerna som bodde i staden och lämnade Fuente de Piedra-området obebodda.

Antequera bestämde sig för att skapa ett förortsområde 1547 för att hysa patienter med njurproblem och behandla dem med vatten från källan.

Vattnets betydelse och berömmelse ledde till kommersialiseringen av de vatten som når hela det spanska territoriet och Kungariket Neapel, och till och med den nya världen som är Amerika.

Från 1500- och 1600-talen till 1800-talet drabbade flera torkakriser i lagunen och epidemier området. Så mycket att platsen skapar dåligt rykte och obehag bland stadens invånare.

På den tiden, när de letade efter orsaker till epidemierna, drog de slutsatsen att bristen på ström i det stillastående vattnet och ångorna var orsaken. Slutligen 1959 beslutades det att begrava fontänen tills den försvann, men 1983 beslutades det att återuppbygga fontänen och traditionen.

För mer information om Fuente de Piedra Pueblo Village: besök stadsfullmäktiges sida