Fuente De Piedra Pueblo Malaga

Fuente de Piedra

De favoriete kleur van Fuente de Piedra is ongetwijfeld roze, vooral in maart, wanneer 20.000 flamingo’s in de lagune landen om zich voort te planten.

Waar ligt Fuente de Piedra 

Fuente de la Piedra ligt op 71 km van de stad Malaga met een bevolking van 2.596 inwoners. De oppervlakte van het gebied is 91 vierkante kilometer.

Herkomst van de naam Fuente de Piedra

“Fuente de Piedra” betekent letterlijk Stenen Fontijn. Omdat dit water uit deze bron eigenschappen had om meerdere ziekten te genezen, werd het het symbool en de naam van het dorp.

Waar te parkeren in Fuente de Piedra

We hebben geen problemen gezien bij het parkeren in het centrum van het dorp, noch in de lagune van Fuente de Piedra om de flamingo’s te zien.

Inwoners van Fuente de Piedra

De bewoners worden “Villafontense” genoemd.

Curiosa over Fuente de Piedra

  • Elk jaar migreren 20.000 roze flamingo’s naar de lagune een paar kilometer van het dorp.


Bezienswaardigheden & monumenten in Fuente de Piedra

  • Kerk Nuestra Señora de las Virtudes: De tempel moest worden herbouwd na de aardbeving van 1884. De naam van de kerk is te danken aan het water van de belangrijkste bron van het dorp. De wateren werden beschouwd als “deugdzame” wateren en ze zeiden dat de Maagd verantwoordelijk was voor de goede eigenschappen van de wateren, vandaar de naam “Maagd van de Deugden” (Señora de las Virtudes).
  • Casa-Palacio Conde del Castillo del Tajo: Het is het oudste burgerlijke monument in het dorp, mogelijk gebouwd in de 16e eeuw met latere wijzigingen. Het belang van dit paleis is de waterbron, aangezien het de bevolking in stand hield tijdens epidemieën in de zeventiende en achttiende eeuw die het dorp bijna deden verdwijnen. Na de aardbeving van 1884 werd het paleis tot 1889 als kerk gebruikt, aangezien het de dorpskerk was die werd verwoest. Paleis Conde del Castillo del Tajo Fuente De Piedra
  • Stenen fontein: Fuente de Piedra, de Romeinen noemden het “Font Divinus”, omdat de eigenschappen van het water tientallen kwaad hebben veroorzaakt. De faam van zijn wateren overstijgt het hele land en het koninkrijk Napels, en waar het ook naar wordt geëxporteerd. Door de bekendheid en het belang van deze bron werd het het symbool van de stad en uiteindelijk werd het aangepast als de naam van de stad. De fontein zoals we die vandaag kennen, werd herbouwd met delen van de vorige fontein Plaza Constitucion Fuente de Piedra.Fontein Fuente de Piedra
  • José Antonio Valverde Interpretation Center: Bezoekerscentrum genoemd naar de bioloog die de flamingokolonie ontdekte. Dit centrum heeft faciliteiten en informatie over de roze flamingo. Binnen zijn faciliteiten kunt u alles leren over de lagune van Fuente de Piedra en de vogelsoorten die elk jaar naar de provincie trekken om zich voort te planten. Vanaf hier is er een pad dat je naar het gebied leidt waar je tussen maart en mei wel 20.000 flamingo’s kunt zien. De kuikens worden meestal eind april geboren.Interpretatie Center José Antonio Valverde Fuente de Piedra
  • El Refugio del Burrito: opgericht in 2003, werd dit toevluchtsoord gecreëerd voor mishandelde en achtergelaten ezels. U kunt deze Andalusische boerderij bezoeken en genieten van een onvergetelijke ervaring samen met onvergetelijke landschappen. Ze kunnen zelfs een burrito adopteren!
  • Flamingo Muurschildering: Gelegen in de straat Sierra de Yeguas, een grote muurschildering in een oud gebouw waar een oude fabriek was gehuisvest. In het voorjaar van 2021 wordt een schilderwerk uitgevoerd gewijd aan de immigratie van de roze flamingo die elk jaar in de maand maart plaatsvindt.Muurschilderij Oude Fabriek Fuente de Piedra

Geschiedenis van Fuente de Piedra

Na het vinden van archeologische overblijfselen kunnen we tot de conclusie komen dat er in de prehistorie een menselijke aanwezigheid was, er zijn ook aanwijzingen dat er nederzettingen waren van het Iberische volk en dat ze handelsbetrekkingen hadden met de Feniciërs en Carthagers.

Met de komst van de Romeinen in de 3e eeuw wordt het gebied <Font Divinus> genoemd, de goddelijke fontein, omdat er geneeskrachtige eigenschappen werden herkend in het water dat uit de bron kwam.

Tijdens de herovering in 1461, Don Rodrigo Ponce de León, herstelt Señor de Marchena het gebied tijdens de Slag om Madroño. Na de slag verdreef hij de Moren die in het dorp woonden, waardoor het gebied van Fuente de Piedra onbewoond blijft.

Antequera besluit om in 1547 een buitenwijk te creëren om patiënten met nierproblemen te huisvesten, om ze te behandelen met water uit de bron.

Het belang en de bekendheid van de wateren hebben geleid tot de commercialisering van de wateren die het hele Spaanse grondgebied en het koninkrijk Napolés bereiken, en zelfs de Nieuwe Wereld, namelijk Amerika.

Van de 16e en 17e eeuw tot de 19e eeuw hebben verschillende droogtecrises en epidemieën in de lagune het gebied getroffen. Zo erg zelfs dat de plaats een slechte reputatie en ongemak veroorzaakt bij de inwoners van het dorp.

Op dat moment, op zoek naar oorzaken van epidemieën, kwamen ze tot de conclusie dat het gebrek aan stroming van de stilstaande wateren en de dampen de oorzaak waren. Uiteindelijk werd in 1959 besloten de fontein te begraven totdat deze verdween, maar in 1983 werd besloten deze weer op te bouwen.


Voor meer informatie over Fuente de Piedra: bezoek de website van het gemeentehuis.