Alhaurín de la Torre Dorp

Alhaurín de la Torre

Alhaurín de la Torre heeft alle elementen van een modern dorp met behoud van de charme en de essentie van het traditionele Malaga.

Waar is Alhaurín de la Torre gevestigd

Alhaurín de la Torre ligt 19 km van de stad Malaga met een bevolking van 40.345 inwoners. De grootte van het gebied is 83 vierkante kilometer.

De oorsprong van de naam Alhaurín de la Torre

Er zijn twee theorieën:
– Van Arabische oorsprong, wat betekent “Tuin van Allah”.
– Het gebied was de thuisbasis van een stam van Berberse afkomst genaamd de Hawara, bekend als “al-hawariyyin“.

Tijdens het Nasrid-koninkrijk Granada heette het Laulín of Alaolín. In documenten uit de 16e eeuw verwijzen ze naar Alhaurinejo, wat Alhaurín el Chico betekent om het te onderscheiden van de stad Alhaurín el Grande. In 1647 verwijzen ze officieel naar Alhaurín de la Torre, hoewel Alhaurinejo in de volksmond werd gebruikt.

Inwoners van Alhaurín de la Torre

De bewoners worden “alhaurino of alhaurina” genoemd.

Curiosa over Alhaurín de la Torre

De gouverneur van de staat Luisiana Bernardo de Gálvez, geboren in Macharaviaya, gaf opdracht tot de Hispanicisering van de staat Louisiana (Verenigde Staten) met ongeveer 700 kolonisten, velen van hen afkomstig uit Alhaurín de la Torre.

Monumenten en bezienswaardigheden in Alhaurín de la Torre

Kerk van San Sebastián: Het is de enige tempel in het stedelijk gebied van Alhaurín de la Torre, gelegen op het huidige Plaza de la Concepción. De eerste historische verwijzingen dateren uit het midden van de 16e eeuw en de aardbeving van 1680 had gevolgen voor de structuur van de kerk. In de 19e eeuw werd de kerk zoals we die vandaag kennen gebouwd in neoklassieke stijl. Veel van zijn erfgoed werd vernietigd tijdens de Spaanse burgeroorlog.Kerk van San Sebastián Alhaurin de la Torre Malaga

Hermitage van Santo Cristo del Cardón: Volgens de legende gebeurde er een wonder in 1484, ten tijde van de herovering, waarbij een met hout beschilderde Christus een christelijke soldaat van de dood redde.

Casa del Conde: De constructie van het gebouw dateert uit de 16e eeuw, het was een groot huis in het centrum met een molen, toren en boomgaard. Later werd het overgenomen door Regidor van Malaga Juan Contador en later door de graven van Puertollano voor specifieke bezoeken. De façade zoals we die momenteel zien, is te danken aan een verbouwing uit de 18e eeuw. Eeuwenlang heeft het verschillende toepassingen gehad van school, kerk, vrederechter en zelfs de Spaanse Falange. In 2019 wordt de opening aangekondigd van het Andalusisch Onderwijsmuseum, waardoor het een sociaal-cultureel gebruik krijgt met respect voor het uiterlijk van de historische gevel.

Andalusisch onderwijsmuseum MAE: momenteel gehuisvest in Calle la ermita in het gebouw van de gemeentelijke bibliotheek. In de toekomst, na restauratie, verhuist de collectie naar de Casa del Conde. Het belangrijkste doel van dit museum is om het verleden en de herinnering aan educatieve kwesties dichter bij het publiek te brengen tijdens de geschiedenis van Spanje en specifiek Andalusië. Deze ruimte wil informatie en documenten ter beschikking stellen van geïnteresseerden en professionals in het onderwijs, maar wil eerder een referentie zijn in het historische geheugen van het onderwijs in Andalusië.

Zapata Aquaduct: Ook wel het Fuente del Rey-aquaduct genoemd, gebouwd in de 18e eeuw in 1727 en gemaakt om Malaga te bevoorraden. Aquaduct en pijpleiding die loopt tussen de Spaanse gemeenten Malaga en Alhaurín de la Torre met een huidige lengte van ongeveer 5.000 meter.

Ermita del Alamillo: Hermitage die is gelegen naast de Venta de Alamillo gebouwd in 1875. Waar San Francisco de Paula en La Virgen de la Esperanza worden vereerd. Beschermer van de velden van Alhaurín, en ze processie in tijden van droogte om gebeden voor regen te maken.

Albaicín-grotten: het zijn grotten die zich in dertien huizen in de oude wijk bevinden.

Monument voor Manzanita: (Madrid, 1956 – Alhaurín de La Torre, 2004). Standbeeld van de Spaanse zanger, bekend om zijn flamenco-aanrakingen en nuances met een eigenaardige stijl voor zingen met een gebroken stem in de jaren 80, stierf in deze stad die dit prachtige monument aan hem opdraagt.

Aziatische Oosterse Tuin: Een prachtig en eigenaardig park met een oosterse tuin met aziatische elementen en versieringen gebouwd in 2011. Een geweldige plek voor een ontspannen wandeling tussen oosterse bloemen en planten, of met de kinderen naar de speeltuin.Oosterse Aziatische Tuin Alhaurin de la Torre

Voor meer informatie over Alhaurín de la Torre Dorp: bezoek de website van het gemeentehuis.