Istan Pueblo Malaga

Istán

Istán dorp verbijsterd door zijn schoonheid van zijn vallei waar de vechtende ziel van de heldin Juana de Escalante zich nog steeds laat voelen in zijn pittoreske straatjes.

Waar ligt Istán 

Istán ligt in het binnenland van de provincie, 79 km van de hoofdstad van Malaga met 1.458 inwoners. Het dorp is gelegen in de regio Las Sierras de las Nieves.

Oorsprong van de naam Istán

De oorsprong van de naam komt uit het Arabisch, wat “de hoogste” betekent.

Waar te parkeren in Istán

Als we eenmaal de hermitage van San Miguel hebben bezocht, gaan we naar het dorp. Als we het dorp binnenkomen, zien we een bord dat aangeeft “parkeer de auto omdat de straten smal zijn” en inderdaad de straten zijn erg smal en hellend, daarom raden we aan om naast het stadhuis te parkeren of gewoon bij het binnenrijden van het dorp aan de rechterkant.

Inwoners van Istán

De inwoners worden “panochos” genoemd. Deze naam komt uit de 16e eeuw toen de regio opnieuw werd bevolkt door christenen uit de regio Murcia die panocho spraken.

Monumenten en bezienswaardigheden

 • FonteinFontein Istan Malaga
 • Hermitage van San Miguel: Aan de rand van het dorp is er een grot met het beeld van San Miguel van de patroonheilige van het dorp.Kluis San Miguel Istan Malaga
 • Escalante-toren: De toren van islamitische oorsprong zou een van de wachttorens kunnen zijn die zijn gemaakt voor de verdediging van Marbella en om mensen en vee veilig te houden in tijden van gevaar. Tijdens islamitische tijden was het de residentie van de generaal. Na de herovering werd het overgenomen door de christenen en de predikant Pedro de Escalante woonde erin met zijn nichtje Juana, die naam geeft aan een heroïsch verhaal van Istán.Escalante Toren Istan Malaga
 • Kerk van San Miguel: opgericht in 1505 door de aartsbisschop van Sevilla D. Diego de Deza en bevestigd door de pauselijke bul van Julio II in 1510. Het leed aan een brand tijdens de opstand van 1569, en twee grote hervormingen in 1715 en 1960. Het bestaat uit één rechthoekig schip met een eenvoudig houten dak.Kerk San Miguel Istan Malaga
 • Santo Castaño: 30 km van de stad Istán in het Hoyo del Bote gebied, staat een boom die meer dan 800 jaar oud is en een omtrek van 15 meter heeft en een hoogte van bijna 25 meter. Volgens de legende vierde Ferdinand de katholiek onder deze boom in 1501 een mis.
 • Het Watermuseum: interpretatie- en tentoonstellingscentrum over het belang van de watervoorraden van de Sierra de las Nieves.
 • Arabische sloten: Gemaakt tijdens de aanwezigheid van moslims, werden de sloten gebruikt om water te kanaliseren voor irrigatie en huishoudelijk gebruik van de bevolking. Deze pijpleidingen halen water uit bronnen in de bergen, de Río Molinos en de Río Verde.Arabische Irrigatie Sloten Istan Malaga
 • Plein Miguel HernándezPlein Miguel Hernandez Istan Malaga
 • Bron Rivier MolinosBron Rivier Molinos Istan Malaga
 • Monumento La EsferaFontein Esfera Istan Malaga
 • Reservoir-La Concepción: Ook bekend als het Río Verde Reservoir, aangezien het 5 km van deze rivier omvangt. Het werd gebouwd in 1971 en levert sinds 1973 water aan de gemeenten Marbella, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Benahavís, Estepona, Manilva en Casares, in totaal ongeveer 450.000 inwoners. Recreatief gebruik en zwemmen is verboden vanwege te gevaarlijk.Lago Pantano Embalse La Concepción Istan Malaga

Uitkijkpunten in Istán

Geschiedenis van Istán, gekenmerkt door een heldin

Er zijn enkele aanwijzingen dat er in de Romeinse tijd al een menselijke aanwezigheid in het gebied was.

De irrigatie sloten van Arabische oorsprong vertegenwoordigen een duidelijke en belangrijke menselijke aanwezigheid in de tijd van Al-Andalus, aangezien deze constructie de landen van water voorzag uit de bronnen van Istán, Río Molinos en Río Verde.

In mei 1506 vond een ontsnappingspoging plaats naar Noord-Afrika door de Moorse bevolking van Istán, die in Río Verde werd gearresteerd door de Marbella-troepen in een bloedige strijd. De overlevenden werden onderworpen aan gevangenissen en galeien en hun bezittingen gingen over naar de Kroon van Castilië als oorlogsbuit volgens het ritueel dat was vastgelegd in de Siete Partidas van Alfonso X. Na het neerslaan van de moslimopstand, die plaatsvond in 1569, was er een ontvolking van het gebied.

In 1568, tijdens de Moorse opstand, in de nacht van 31 december, vertrok de begunstigde geestelijke Pedro de Escalante die in de toren van Nasrid-oorsprong in Istán woonde naar Marbella om het nieuws van de opstand door te geven, terwijl de rebellen probeerden de toren te veroveren om de tarwe en olie te stelen. Juana de Escalante, nicht van de predikant en de meid, slaagden erin om naar de eerste verdieping te klimmen en de toren te verdedigen door stenen door het raam te gooien tot de troepen uit Marbella kwamen.

In 1570 begon de herbevolking van de landen van het gebied door koning Felipe II, de Moren werden door de koning naar het binnenland verdreven, de landen en huizen van de Moren werden aan christenen aangeboden in ruil voor de belofte om in Istán te wonen voor 25 jaar. De herbevolking met 52 christelijke buren die uit verschillende delen van het schiereiland kwamen; Veel ervan kwam uit de boomgaarden van Murcia, een regio waar panocho werd gesproken, wat van invloed was op het feit dat de naam Istán momenteel zo wordt genoemd.

In 2010 is het nieuwe stadhuis gebouwd, met een ruimte voor civiele bescherming en een stadsschouwburg.

Waar te overnachten en slapen in Istán

Finca de la Vista: In deze finca kun je genieten van elk moment van de Sierra de los Nieves. Deze rustige, prachtige B&B biedt u een sereen en ontspannen verblijf aan de voet van de berg La Concha. Slechts 10 minuten rijden met de auto van het mooie witte dorp Istán. Deze accommodatie is perfect als u wilt genieten van landelijke activiteiten zoals wandelen, klimmen, mountainbiken of kajakken. Je wordt verwelkomd door vriendelijke mensen die uw verblijf gezellig maken.

Gastronomie van Istán

Zahínas: een traditioneel dessert op basis van cateto-brood, waaraan honing is toegevoegd van bijen om het zoeter te maken.

Voor meer informatie over Istán Pueblo: bezoek de website van het stadhuis.