Pizarra Dorp Malaga

Pizarra

Pizarra, in het hart van de Guadalhorce-vallei, een moderne stad met charmes uit het verleden, omringd door bergen die worden bewaakt door zijn Christus.

Waar ligt Pizarra

Pìzarra ligt op 34 ​​km van de hoofdstad van Malaga met een bevolking van 9.226 inwoners. De grootte van het gebied is 63,61 vierkante km.

Herkomst van de naam Pizarra

In 1484, ten tijde van de herovering van Álora, wordt het dorp niet genoemd. Na de inname van Álora tijdens de herovering in 1486, vond de voorlopige verdeling van de gronden in “la Piçarra”. In 1493 werd het land uiteindelijk verdeeld tussen twee inwoners van Álora, 36 bushels (oude Spaanse maat) werden aan elk van hen verdeeld. In 1494 verschijnt de heer Diego Romero, wethouder van de stad Malaga. Diego Romero koopt beide caballerias die 72 bushels hebben toegevoegd, waaraan hij 20 extra eenheden toevoegt. Daarom vormen de 92 bushels in de 15e eeuw “de alcarria de la Piçarra“.

Inwoners van Pizarra

De inwoners worden “pizarreño of pizarreña” genoemd.

Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen in Pizarra

  • Mozarabische kluis-hermitage van Onze-Lieve-Vrouw van Fuensanta: Gelegen aan de rand van het dorp. De constructie dateert uit de 16e eeuw op een Mozarabische kerk die in de rotsen is uitgegraven. Verschillende latere wijzigingen werden aangebracht. In de 18e eeuw werd het enkele schip gerenoveerd en in de 20e eeuw werd de gevel gerenoveerd in neogotische stijl. Binnenin benadrukken we de breedte van de tempel en het witmarmeren altaarstuk met een nis waarin de beschermheilige van het dorp is gehuisvest: La Virgen de la Fuensanta.Ermita mozárabe de Nuestra Señora de la Fuensanta Pizarra Malaga
  • De parochiekerk van San Pedro Apóstol: De tempel met een enkel schip werd gebouwd in de Mudejar-stijl in de 17e eeuw op de plaats waar de stichter van Pizarra de eerste kerk in het dorp bouwde. In de 19e eeuw werden er meer hervormingen doorgevoerd om een ​​nieuwe hoofdingang te creëren en nieuwe ramen en roosvensters uit Zaragoza te installeren die nog steeds bewaard zijn gebleven.
  • Het heilig hart van Jezus: Gelegen op de top van het Gibralmora-gebergte. Het originele beeld werd ingehuldigd op 12 januari 1921, op verzoek van de zalige pater Arnáiz met tussenkomst van de graaf van Puerto Hermoso Fernando Soto Aguilar, die zijn tweede huis in Pizarra had en zeer toegewijd was aan Christus. In 1936, voordat de burgeroorlog begon, gooiden enkele jonge mensen van de plaatselijke communistische partij het beeld van de berghelling en brak in stukken. In de jaren 1940 na de burgeroorlog werd een houten kruis geïnstalleerd, dat later in de jaren zestig moest worden vervangen toen bliksem het kruis tijdens een storm vernietigde. Het huidige beeld werd in 1995 ingehuldigd op verzoek van de inwoners van het dorp, het werd voor 1/3 betaald door het stadsbestuur, toegewijden, buren en verenigingen uit de regio. Het werk is gemaakt door Miguel Fuentes del Olmo, hoogleraar Schone Kunsten aan de Universiteit van Sevilla. Een curiositeit is dat de vrouw van de graaf in 1926 een identieke kopie van het originele beeld liet bouwen in Jerez de la Frontera.
  • Het paleis van de graaf van Puerto Hermoso: Paleis in neo-mudejarstijl gebouwd in de 20e eeuw op de plaats van het oude herenhuis van Diego Romero, stichter van het dorp Pizarra aan het einde van de 15e eeuw. Koning Alfonso XIII bracht de nacht door in dit paleis op 2 mei 1921 en het was het hoofdkwartier in 1922 voor de “Pizarra-conferentie” of “Marokko-conferentie”. Tijdens de burgeroorlog leed het gebouw aan een brand die werd hersteld. Het herbergt een reeks Vlaamse wandtapijten en tientallen schilderijen van beroemde schilders, waaronder Madrazo, Goya en Coello, met de nadruk op het schilderij van Carlos III de Jager van Goya.El palacio del Conde de Puerto Hermoso Pizarra Malaga
  • Klooster van de Zusters van het Heilig Kruis: Het huis van de Zusters van het Heilig Kruis, afkomstig uit het oude klooster van de Dominicaanse Moeders, werd gesticht door de graaf van Puerto Hermoso Don Pedro Soto Domecq. Dit klooster werd ingehuldigd in 1955. Binnen kunnen we het fabelachtige platereske altaarstuk in zijn kapel benadrukken.Convento de las Hermanas de la Cruz Pizarra Malaga
  • Prehistorische graven van Castillejos de Luna: een necropolis die zeker dateert uit de bronstijd, er zijn een tiental graven in cist, dat wil zeggen in de vorm van een mand. De graven hebben al enige verslechtering ondergaan als gevolg van werkzaamheden die in het gebied zijn uitgevoerd, om het gebied te beschermen De Junta de Andalucía heeft het uitgeroepen tot een site van cultureel belang.
  • Cascareros: Tijdens uw bezoek aan de Guadalhorce-vallei ziet u vaste constructies van verschillende verdiepingen, cascareros genaamd, in het landschap. Traditioneel werden ze gebruikt om fruit en hun schillen van citrusvruchten te drogen. In de loop van de tijd kan deze traditie verloren gaan omdat het steeds minder wordt gebruikt en sommige oude cascareros zijn omgebouwd tot huizen of woningen.
  • Raadhuis: Gelegen aan Plaza El Ayuntamiento (gemeentehuisplein). Het meer dan 300 jaar oude huis is het oude gemeentehuis, daarom draagt ​​het plein deze naam. Het gebouw valt op door zijn klok omringd door typische Malaga blauwe tegels. Momenteel worden de faciliteiten gebruikt als een vredeshof, om kleine problemen tussen buren op te lossen.

Waar te eten in Pizarra

  • El bodegón de Rafi: Gelegen in Calle Dámaso Alonso. Grote verscheidenheid aan gemengde gerechten, sandwiches, ontbijten en tapas. Ze bieden een menu van de dag voor 10 euro bestaande uit olijven, een eerste en tweede gang vergezeld van hun garnituur en aardappelen. De gerechten op de menukaart zijn typische huisgemaakte gerechten.

Voor meer informatie over Pizarra Dorp: bezoek de pagina van het gemeentehuis.