Pizarra Town Village Malaga

Pizarra

Pizarra, i hjärtat av Guadalhorce-dalen, en modern stad med charm från det förflutna omgiven av sina berg som vaktas av sin Kristus.

Var ligger Pìzarra

Pìzarra ligger 34 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 9.226 invånare. Kommunbegreppet har en dimension på nästan 63,61 km kvadrat.

Ursprunget till namnet Pizarra

År 1484 vid tiden för återerövringen av Álora nämns inte byn. Efter att Álora hade tagits under återerövringen 1486 ägde den provisoriska fördelningen av markerna i ”la Piçarra” rum. År 1493 delades marken slutligen mellan två invånare i Álora, 36 bushels (gammal spansk åtgärd) fördelades till var och en. Det är 1494 när riddaren Diego Romero, kommunalråd i staden Malaga, dyker upp. Diego Romero köper båda caballerias som lade till 72 bushels som han lägger till ytterligare 20 enheter till. Därför utgör de 92 bushelsna under XV-talet ”alcarria de la Piçarra”.

Denonym av folket av Pizarra

Invånarna kallas ”pizarreño eller pizarreña”.

Monument och intressanta platser i Pizarra

  • Mozarabic eremitage av Nuestra Señora de la Fuensanta: Beläget i utkanten av byn. Dess konstruktion är från 1500-talet på en halv rupestrisk mozarabisk kyrka som grävts ut i berget. Flera efterföljande ändringar gjordes. På 1700-talet renoverades det enda mittskeppet och på 1900-talet renoverades fasaden i nygotisk stil. Inuti markerar vi templets bredd och den vita marmoraltartavlan med en nisch som rymmer stadens skyddshelgon: La Virgen de la Fuensanta.Ermita mozárabe de Nuestra Señora de la Fuensanta Pizarra Malaga
  • Församlingskyrkan San Pedro Apóstol: Templet med ett enda skepp byggdes i Mudejar-stil på 1600-talet på den plats där Pizarras grundare byggde den första kyrkan i byn. På 1800-talet genomfördes fler reformer för att skapa en ny huvudentré och installera nya fönster och rosenfönster från Zaragoza som fortfarande är bevarade.
  • Jesu heliga hjärta: Ligger på toppen av Gibralmora bergskedjan. Den ursprungliga bilden invigdes den 12 januari 1921, på begäran av välsignade fader Arnáiz med ingripandet av greven av Puerto Hermoso Fernando Soto Aguilar, som hade sitt andra hem i Pizarra och var mycket hängiven till Kristus. 1936, innan inbördeskriget började, kastade några ungdomar från det lokala kommunistpartiet bilden nerför bergssidan och den bröts i bitar. På 1940-talet efter inbördeskriget installerades ett träkors, som senare fick bytas ut på 1960-talet när blixten förstörde korset under en storm. Den nuvarande bilden invigdes 1995 på begäran av stadens invånare, den betalades för en tredjedel av stadsfullmäktige, anhängare, grannar och föreningar i regionen. Verket gjordes av Miguel Fuentes del Olmo, professor i konst vid Universitetet i Sevilla. En kuriositet är att 1926 hade grevens fru en identisk kopia av originalbilden byggd i Jerez de la Frontera.
  • Palatset för greven av Puerto Hermoso: Palatset i Neo-Mudejar-stil byggdes på 1900-talet på platsen för den gamla herrgården Diego Romero, grundare av staden Pizarra i slutet av 1400-talet. Kung Alfonso XIII tillbringade natten i detta palats den 2 maj 1921 och det var högkvarteret 1922 för ”Pizarra-konferensen” eller ”Marockokonferensen”. Under inbördeskriget drabbades byggnaden av en brand men blev sedan återställt. Här finns en serie flamländska gobelänger och dussintals målningar av kända målare, inklusive Madrazo, Goya och Coello, som belyser målningen av Jägaren Carlos III. Palatset kan inte besökas. El palacio del Conde de Puerto Hermoso Pizarra Malaga
  • Klostret av korsets systrar: Huset i sällskap av Systrarna i korset, som kommer från dominikanska mödrarnas gamla kloster, grundades av greven av Puerto Hermoso Don Pedro Soto Domecq. Detta kloster invigdes 1955. Inuti kan vi lyfta fram den fantastiska Plateresque altartavlan i kapellet.Convento de las Hermanas de la Cruz Pizarra Malaga
  • Förhistoriska gravar av Castillejos de Luna: En nekropol som säkert härstammar från bronsåldern, det finns ett dussin begravningar i cist, det vill säga i form av en korg. Gravarna har redan försämrats något på grund av arbete som utförts i området, för att skydda området har Junta de Andalucía förklarat det som en plats av kulturellt intresse.
  • Cascarero: Under ditt besök i Guadalhorce-dalen kommer du att observera fasta konstruktioner av flera våningar som kallas cascareros i landskapet. De användes traditionellt för att torka frukter och deras citrusskal. Med tiden kan denna tradition gå förlorad eftersom den används allt mindre och vissa gamla cascareros har omvandlats till hus eller bostäder.
  • Councin House: Ligger på Plaza El Ayuntamiento (rådhustorget). Det mer än 300 år gamla huset är det gamla rådhuset, av den anledningen bär torget detta namn. Byggnaden sticker ut för sin klocka omgiven av typiska Malaga blå plattor. För närvarande används anläggningarna som fredsdomstol för att lösa mindre frågor mellan grannar.

Var man kan äta i Pizarra

El bodegón de Rafi: Located on Calle Dámaso Alonso. Brett utbud av blandade rätter, smörgåsar, frukostar och tapas. De erbjuder en daglig meny för 10 euro bestående av oliver, en första och andra kurs tillsammans med garnering och potatis. Rätterna på menyn är typiska hemlagade rätter.

För mer information om Pizarra Village:besök stadsfullmäktiges sida