Parauta Town Village Malaga

Parauta

Vit by och hemland till Omar Ben Hafsún inbäddat bland kastanjeträd gör denna plats till ett perfekt höstfoto.

Var ligger Parauta

Parauta ligger 110 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 251 invånare. Den kommunala termen har en dimension på nästan 44 kvm.

Ursprunget till namnet Parauta

Ursprunget till stadens namn kommer från ”Hisn Autha” som i området förmodligen skulle vara ett slott eller ett torn.

Gentilicio av Parauta

Invånarna kallas ”Parauteño eller Parauteña”.
 

Nyfikenheter om Parauta

  • På hösten fläckar kastanjeträd i regionen orange och förvandlar regionen till ”kopparskogen”.
  • Den enda kyrkan i staden vördar jungfruen av Inmaculada Concepción när hennes beskyddare är Virgen del Rosario.
  • Kyrkans klockor har olika ljud som grannarnas smeknamn “Tín y Tán”.

Monument och sevärdheter i Parauta

  • Den obefläckade avelsens kyrka: Templet byggdes på 1500-talet i en latinsk korsformad plats på en gammal moské. Dess torn i Mudejar-stil har två klockor med olika ljud. Inuti finns en träbild av San Pascual de Bailón och en Virgen Dolorosa från 1700-talet. En särdrag hos kyrkan är att huvuddörren är på kyrkans sida istället för vid foten av latinkorsets punkt.Holm ek Valdecilla.

  • Holm oak Valdecilla

  • Monument Omar Ben Hafsún: Skulptur gjord av Diego Guerrero av Omar Ben Hafsún som var en rebellledare under den sista perioden av det andalusiska emiratet som varade från 756 till 929. En muladí, en ättling till den Hispano-gotiska adeln som konverterade till islam för att åtnjuta samma rättigheter som muslimer. Senare bosatte han sig i fästningen Bobastro och lyckades sätta i kontroll flera umayyad emirer. Slutligen konverterar han till kristendomen, varför den spanska historiografin från 1800-talet lyfter honom till kategorin hjälte. Läs mer…

  • Jordbruksmonument: Beläget på torget Cristóbal González bakom kyrkan. Hyllning till kultivatorerna och fältarbetarna med en dikt av Cicero: ”av alla yrken genom vilka vinsten är säker, ingen är bättre än jordbruk, ingen mer lönsam, ingen mer förtjusande, ingen blir mer en fri man.”

  • Fuente de la Alquería: Fontänskälla som ligger vid ingången till staden. Vi vet inte det exakta datumet för dess konstruktion men vi vet vikten av denna källa att leverera vatten till staden innan rinnande vatten. Den välvda täckta fontänen bestående av en fyrkantig damm som mäter två meter på en sida hade tidigare ett tråg för att släcka törst hos nötkreatur. Det senare användes också som en allmän tvätt, även om det inte finns några rester av detta och i stället finns det ett stort gran som vattnas av samma källa.

Var man kan äta och dricka i Parauta

Mesón El Anafe: Restaurang i centrum av byn. Bra och omfattande meny med lokalt kött och regionala rätter som viltkött med kastanj och vildsvin med svampsås. Den mycket traditionella restaurangen med en mysig terrass och mycket trevlig personal. Rätterna har ett genomsnittligt pris på cirka 10 euro men är rikliga och av god kvalitet.

För mer information om Parauta Village: besök byrådssidan