Algatocin Village

Algatocín

Algatocín, gelegen in de Genal-vallei, waar de natuur een grote rust biedt, alsook tal van landelijke accomodaties, campings en wandelroutes.

Waar ligt Algatocín

Algatocín ligt 135 km van de hoofdstad Malaga en heeft 793 inwoners. De gemeentelijke oppervlakte heeft een afmeting van bijna 20 vierkante kilometer

Herkomst van de naam Algatocín

Er wordt aangenomen dat het dorp werd gesticht door de Berberse stam genaamd “Al Atusiyin”, die met het verstrijken van de eeuwen is afgeleid naar Algatocín.

Denoniem van de mensen van Algatocín

De inwoners worden “algatocileño of algatocileña” genoemd.

Monumenten en bezienswaardigheden in Algatocín

Hermitage van Calvario: De hermitage bevindt zich in het hoogste deel van Algatocín en verandert deze plek in een prachtig uitzichtpunt van waaruit u een deel van de Serranía de Ronda en de rots van Gibraltar kunt zien.

Kerk van Nuestra Señora del Rosario: Volgens documenten werd de tempel gebouwd in de 16e eeuw en is het één van de oudste kerken in de Serranía de Ronda, met een belangrijke hervorming in de 17e eeuw door de architect Pedro Díaz de Palacios. Volgens de legende werd die gebouwd op wat het paleis was van Algatoisa, de dochter van een moslimkoning.

De voorgevel heeft een stenen deuropening en de toren is vierkant met een klokkentoren die een halfrond dak van blauw keramiek heeft. Het bestaat uit drie halfronde beuken gescheiden door kolommen. Het middenschip is bedekt met een tongewelf met grote ramen. Op de achtergrond is de hoofdkapel geflankeerd door twee kleinere kapellen. De gangpaden hebben een plat dak. Opgemerkt moet worden dat deze kerk de afbeeldingen herbergt van de beschermheren van de stad: San Francisco de Asís en Nuestra Señora del Rosario uit de 18e eeuw.Kerk van Nuestra Señora del Rosario Algatocin Malaga

Openbare wasserijen: De historische openbare wasserette is onlangs weer verschenen. De dorpsoudsten vertelden over een oude wasserette onder een watertank, aan de achterkant van de San Antonio-fontein. Dit wasgoed werd afgedekt om een waterreservoir te creëren om aan de vraag naar water voor de bevolking van die tijd te voldoen, en er werd een nieuwe grotere was gecreëerd naast de weg die naar de Hermitage van Santo Cristo leidt. In 2018 begonnen ze met het blootleggen en heropbouwen van de oude gemeentelijke wasserij, die decennia geleden was gebouwd.Openbare Wasserijen Algatocin Malaga

Fuente de San Antonio: Een fontein gelegen in Calle Fuente. Het jaar is in het bovenste gedeelte is gegraveerd, dateert het uit het jaar 1676, dit monument is één van de oudste gebouwen in het dorp. Vroeger werd de fontein van San Antonio gevoed door het water van twee verschillende bronnen. De eerste komt van de openbare wasserette die dit monument er vlak naast had. Aan de andere kant was het water dat uit de stralen van de fontein kwam, afkomstig van een bron naast de hoofdweg. In 1950 onderging de fontein van San Antonio een belangrijke verbouwing waarbij de oude wasruimte verborgen werd, en nu opnieuw wordt gerestaureerd.

Fuente de la Alameda: Fontein die werd gebouwd als eerbetoon aan de laatste steenhouwer van het dorp.


Voor meer informatie over Algatocín dorp: bezoek de website van het gemeentehuis.