Algatocín

Algatocín kommun ligger i Genaldalen och erbjuder en stor frid i naturen med många landsbygdens boende, campingplatser och vandringsleder.

Var ligger Algatocín

Algatocín ligger 135 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 793 invånare. Den kommunala termen har en dimension på nästan 20 km kvadrat.

Ursprunget till namnet Algatocín

Man tror att staden grundades av berberstammen kallad ”Al Atusiyin”, som med århundradenas gång härrörde från Algatocín.

Denonym för folket i Algatocín

Invånarna kallas ”algatocileño eller algatocileña”.

Monument och sevärdheter i Algatocín

  • Eremitaget i Calvario: Eremitaget ligger i den högsta delen av Algatocín som förvandlar denna plats till en vacker utsiktspunkt från vilken du kan se en del av Serranía de Ronda och även klippan i Gibraltar.

  • Nuestra Señora del Rosario-kyrkan: Enligt dokument byggdes templet på 1500-talet och var en av de äldsta kyrkorna i Serranía de Ronda, med en viktig reform på 1600-talet av arkitekten Pedro Díaz de Palacios. Enligt legenden byggdes den på vad som var palatset till Algatoisa, dotter till en muslimsk kung.

    Huvudfasaden har en tegeldörröppning. Tornet är fyrkantigt med ett klocktorn som har ett halvklot med blått keramiskt tak. Den består av tre halvcirkelformade nav som skiljs åt av kolumner. Det centrala skeppet täcks av ett tunnvalv med stora fönster. I bakgrunden är huvudkapellet flankerat av två mindre kapell. Gångarna har ett platt tak.

    Det bör noteras att denna kyrka rymmer bilderna av stadens beskyddare: San Francisco de Asís och Nuestra Señora del Rosario från 1700-talet.

  • Allmänna tvättrummet: Det historiska offentliga tvättrummet dök nyligen upp igen. Byns äldste berättade om ett gammalt tvättrum under en vattentank på baksidan av San Antonio-fontänen. Detta tvättrum täcktes för att skapa en vattenreservoar för att tillfredsställa efterfrågan på vatten för befolkningen på den tiden, och ett nytt större tvättrum skapades bredvid vägen som leder till eremitboningen i Santo Cristo. År 2018 började de arbeta för att exponera och bygga om det gamla kommunala tvättrummet som byggdes för årtionden sedan.

  • Fuente de San Antonio: En ståtlig fontän som ligger på Calle Fuente. Eftersom det är graverat i sin övre del, det är från år 1676, är detta monument en av de äldsta byggnaderna i staden. Tidigare matas fontänen i San Antonio av vattnet i två olika källor. Den första kommer från det offentliga tvättrummet som detta monument hade precis bredvid. Från andra sidan kom vattnet ut genom fontänens strålar från en källa bredvid huvudvägen. 1950 genomgick San Antonio-fontänen en viktig ombyggnad genom vilken en deposition byggdes i dess bakre del, som täckte och begravde den gamla tvättstugan som de nu har byggt om.

  • Fuente de la Alameda: Fontän som byggdes som hyllning till stadens sista stenhuggare.

För mer information om Algatocín: besök byrådssidan