Almogia Pueblo Malaga

Almogía

Almogía Pueblo, een ontspannen wandeling door de straten vol bloemen en het uitzicht over de “Monte de Malaga” dat voor iedereen een verplichte therapie zou moeten zijn.

Waar ligt Almogía 

Almogía is gelegen in het binnenland van de provincie op 25 km van de hoofdstad van Malaga met een bevolking van 3.770 inwoners. Het dorp ligt in de Guadalhorce-vallei naast de “Monte de Malaga”.

Oorsprong van de naam Almogía

Afkomstig van de Andalusische Arabisch “Al-Mexia“, is er geen nauwkeurigheid van de oorsprong van de naam, maar er zijn twee theorieën:

 • Afleiding van de naam van een Berberse stam genaamd “al-Mexíes”.
 • Een taalkundige vertaling van de term “La hermosa”.

Inwoners van Almogía

De inwoners worden “Almoginense” genoemd.

Waar te parkeren in Almogía

Toen we eenmaal dichtbij waren en het dorp binnenreden, zagen we dat er niet veel parkeerplaatsen zijn, we kwamen het dorp binnen met de auto door de smalle en steile straatjes. We vonden een parkeerplaats bergopwaarts, hoewel ik aanbeveel om aan de rand van het dorp te parkeren.

Curiosa

 • Almogía is een van de belangrijkste steden in de folklore van Verdiales.

Bezienswaardigheden en monumenten in Almogia

 • Kasteel van Almogía <Torre de la Vela>: Overblijfselen en ruïnes van het Arabische kasteel dat van 1410 tot 1487 diende als grensfort. Alleen de Torre de Vela blijft over, de enige van de zeven torens waaruit het kasteel bestond.
 • Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie: Gelegen in calle iglesia, gebouwd op een oude moskee in de 16e eeuw (1552) door de architect Diego de Vergara. De kerk werd in 1891 herbouwd na een aardbeving.
 • Hermitage van het Heilig Hart van Jezus: uit de zeventiende eeuw dat deel uitmaakte van het oude klooster van het Heilig Hart gesticht.
 • Hermitage van de Drie Kruisen: Het is een kleine kluis uit de 17e-18e eeuw, een paar jaar geleden gerestaureerd, waar begin mei het festival van Verdiales wordt gevierd. Het is gelegen aan de rand van de dorpen Almogía, Cártama en Álora, ook in de buurt van Pizarra, hier worden de processies van de vier dorpen gehouden in de “Cruces de Mayo” waar verschillende panda’s de verdiales worden gevierd. Binnen de hermitage heeft elk dorp een klein altaar.
 • La Nora Wasserij: Gebouwd in de 19e eeuw en gebruikt tot 1990, het bestaat uit ongeveer dertig bakken van klei met wasstenen rond een bad.
 • Kapel van Santo Cristo: De oorspronkelijke kapel werd gebouwd in de 17e eeuw om het beeld van de gekruisigde heilige Christus te huisvesten. De kleine tempel onderging in de 19e eeuw een behoorlijk grote verbouwing.
 • Capilla de Santa Ana: Gelegen in Calle San Antonio, werd de kapel gebouwd door de familie Moreno Campos ter ere van de Maagd Santa Ana in het historische centrum van het dorp.
 • Fontijn Hortezuela: Gelegen aan Calle Hortezuela, de fontein gebouwd in de 19e eeuw. Gevormd in 3 delen met 3 pylonen en met in totaal met vijf pijpen. In het middengedeelte bevindt zich een mozaïek dat het dorp in de middeleeuwen voorstelt.

Geschiedenis van Almogía, overblijfselen van een groot verleden

De menselijke aanwezigheid in het Almogía-gebied dateert uit de prehistorie, waar grotschilderingen zijn gevonden in sommige grotten in het gebied. Samen met enkele overblijfselen van Romeinse overblijfselen zijn er overblijfselen gevonden van het pre-Romeinse Turdetana-volk uit de 5e tot 2e eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd was Almogía een strategisch punt omdat het de overblijfselen heeft van een Romeinse weg.

In het islamitische tijdperk is er een bevolkingskern die zich rond het kasteel van Almogía vestigde, waarvan alleen de Torre de Vela vandaag de dag overblijft, wat belangrijk was tijdens de opstand van Omar ben Hafsún tegen het Cordovaanse emiraat dat een fundamentele rol speelde bij de verdediging uit die stad genaamd Bobastro. Het kasteel en zijn omgeving vormden de tweede verdedigingsgordel van de stad en het fort van Bobastro

De stad werd in 1487 door de Moren overgedragen aan koningin Isabel La Católica. De Inquisitie was zeer gevestigd en voerde inspecties uit in deze regio vanwege de grote aanwezigheid van Moriscos. De Moren (moslims uit Al-Andalus gedoopt tot het christendom) namen deel aan de opstand van de Alpujarras van 1568-1570 tegen de Spaanse monarchie, nadat ze verslagen waren, werden ze verdreven naar het binnenland. De onbevolkte gronden werden opnieuw bevolkt door een christelijke bevolking uit de steden Teba en Antequera.

In 1564 leende het Concilie van Almogía de klok van de Vela-toren van zijn kasteel aan de kathedraal van Malaga om in deze kathedraalkerk te worden geïnstalleerd.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) tegen Napoleontisch Frankrijk werden Almogía en zijn kasteel binnengevallen door Napoleontische troepen die tijdens hun vlucht het hele kasteel verwoestten.

Feestelijkheden in Almogía

 • Carnavals: ongeveer veertig dagen voor Pasen.
 • Paasweek
 • Festival van Verdiales te Ermita las Tres Cruces: de eerste zondag van mei
 • Bedevaart ter ere van San Isidro Labrador: Rond 15 mei
 • Augustus Feria: ter ere van San Roque en San Sebastián, het feest van de beschermheilige van het dorp.
 • Amandeldag: elke laatste zondag van september is er een festival gewijd aan de grote traditie van amandelen in Andalusië (Spanje is de derde grootste producent ter wereld). Dit festival in Almogía Pueblo wordt gevierd en toont de grote traditie van de teelt van dit gedroogde fruit, de lokale bars en restaurants serveren verrijkte gerechten zoals kip, gehaktballen of slakken in amandelsaus. Het festival heeft ook het centrale plein met proeverijen van lokale gerechten en een versiering met marktkraampjes met lokale en traditionele producten. Al dit feest wordt begeleid door volksmuziek van verdiales en liederen van het plaatselijke koor.

Voor meer informatie over Almogía Pueblo: bezoek de website van het gemeentehuis.