Frigiliana Pueblo Malaga

Frigiliana

Frigiliana wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Spanje en heeft verschillende prijzen gewonnen. Frigiliana is een referentie als het gaat om witte dorpjes in de provincie Malaga. De witte huizen, de Arabische lay-out van de straten, de architectuur is het resultaat van een symbiose van de drie culturen die al eeuwen naast elkaar bestaan: de christelijke, de islamitische en de joodse. Het dorp is meerdere keren bekroond voor zijn schoonheid.

Waar ligt Frigiliana 

Frigiliana ligt op 59 km van de hoofdstad van Malaga met een bevolking van 5.372 inwoners. De grootte van het gebied is 65 vierkante kilometer.

Herkmost van de naam Frigiliana

Niet zeker, maar de meest nabije hypothese is dat het afkomstig is van een Romein genaamd <Frexinius> en de patroniem -ana, die Frenixiana zou combineren die later van Frigiliana is afgeleid.

Inwoners van Frigiliana

De inwoners worden “Frigilianense” genoemd.

Monumentos en Bezienswaardigheden in Frigiliana

 • Kerk van San Antonio: Gelegen aan de Calle Real in het centrum van het dorp. De bouw ervan werd uitgevoerd in het jaar 1676 op een oude hermitage, het werk werd besteld door de Manrique de Lara, heren van de zone sinds 1640. De architectuur van de tempel lijkt sterk op de kerken van de naburige dorpen en gebied van de Axarquía. De voorgevel draagt het schild van de bisschop van Malaga Fray Alonso de Santo Tomás. De hoge klokkentoren van twee lichamen kan ons doen begrijpen dat er op deze plek tijdens het Arabische tijdperk een minaret was om de gelovigen tot gebed op te roepen, de christenen bouwden klokkentorens waar er minarettorens waren.Kerk San Antonio de Padua Frigiliana Malaga
 • Wapenschild van Montellano: Gelegen in Calle Real. De huizen van Saldueña en Montellano waren gedurende verschillende eeuwen heerschappij over de villa van Frigiliana. Dit heraldische schild behoort toe aan de Montellano wiens titel zij in het jaar 1705 ontvingen. Dit schild behoorde toe aan de voorgevel van het voorouderlijk paleis van de graven of de zogenaamde “ingenio”. Dit wapen werd aan het gemeentehuis geschonken door de vereniging De La Torre, de huidige eigenaren van het paleis. Deze hoek is één van de meest gefotografeerde plekken in Frigiliana geworden.Wapenschild van Montellano Frigiliana Malaga
 • Oude gedeelte, met zijn Mudejar-buurt: Het historische centrum van Frigiliana is een van de best bewaarde in de provincie Malaga. De architectuur van Moors-Mudejar-oorsprong vervoert elke bezoeker naar het verleden van Al-Andalus. De lay-out van de straten is een prachtig labyrint vol bochten en doorgangen, dat zo is gebouwd omhet dorp in het verleden beter te kunnen verdedigen tegen aanvallers.
 • Kasteel van Lízar: Gelegen aan de rand van het dorp in het bovenste gedeelte. Er zijn nog maar een paar overblijfselen van het kasteel over, aangezien het bevel werd gegeven om het in 1569 te vernietigen na de Moorse opstand, zodat het nooit meer een toevluchtsoord voor de rebellen zou zijn. De omheining had een oppervlakte van 4000 vierkante meter. Sommige auteurs dateren de constructie in de 9e eeuw, die samenvalt met de opstand van Omar Ben Hafsún tegen het emiraat van Córdoba. Momenteel is er weinig bekend over hoe het kasteel er van binnen uitzag omdat er weinig informatie is en archeologische opgravingen nog niet zijn uitgevoerd.
 • Hermitage Santo Cristo de la Caña of Hermitage van Ecce-Homo
 • Paleis van de graven van Frigiliana of El Ingenio: Momenteel wordt het paleis gebruikt voor de productie van riethoning, de enige fabriek in Spanje. Gebouwd in 1508 aan het begin van de 16e eeuw door de Manrique de Lara die eigenaar was van de Frigiliana heerschappij. Het is een gebouw met een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante meter gebouwd met de materialen en overblijfselen die afkomstig zijn van het oude Arabische kasteel. Binnen zijn de gangen, trappen, deuren, stallen en de kapel die werd gewijd aan de Virgen del Carmen en San Raimundo nog steeds bewaard gebleven. De façade heeft zijn originele elementen behouden, het wapen dat de suikermolen droeg behoorde toe aan de Montellanos, het graafschap Frigiliana in het jaar 1705, dit wapen bevindt zich bij de ingang van het historisch centrum. De riethoning die momenteel wordt geproduceerd, draagt de naam en het logo van de Virgen del Carmen genaamd Miel de caña de Nuestra Señora Del Carmen.Paleis van de graven van Frigiliana of El Ingenio Malaga
 • De oude fontein
 • Pósitos RealesReales Depositos Frigiliana Malaga
 • Apero Palace
 • Het fort, uit de Romeinse tijd
 • Neolithische, Fenicische en Romeinse archeologische overblijfselen
 • Peñón de la Sabina: Sabina rots, na een hevige en aanhoudende regen op 27 januari 1936 werd deze rots verplaatst, wat alarm en bezorgdheid veroorzaakte bij de buren. Daarna werd deze rots versterkt en vastgebonden met krachtige staalkabels.
 • Mechanisch StraattheaterMechanisch Straattheater Frigiliana Malaga
 • Monument 3 CulturenMonument Drie Culturen Frigiliana Malaga

Festiviteiten en feesten in Frigiliana

Festival van de Drie Culturen: Het is een festival dat jaarlijks wordt gevierd, meestal eind augustus. Een ode aan de drie culturen die eeuwenlang naast elkaar hebben geleefd in Zuid-Spanje wordt gevierd: christelijke, joodse en islamitische cultuur. Tijdens de festiviteiten zijn er meerdere muziek- en dansvoorstellingen, tentoonstellingen, markten en andere vrijetijdsactiviteiten. Het festival is uitgegroeid tot één van de beste festivals in de provincie. Vanwege de grote omvang van bezoekers zijn er shuttles vanuit Nerja, aangezien parkeren in het dorp erg moeilijk is.

Voor meer informatie over Frigiliana Dorp: bezoek de website van het gemeentehuis.