Alhaurin El Grande Pueblo

Alhaurín el Grande

Alhaurín el Grande, vele beschavingen leefden hier in het gebied. Maar sinds de 15e eeuw hebben haar kerken, hermitages en broederschappen de essentie van het dorp gemarkeerd.

Waar is Alhaurín el Grande gevestigd

Alhaurín el Grande ligt 42km van de hoofdstad Málaga met een bevolking van 24.705 inwoners. De grootte van het gebied is 73,1 vierkante kilometer.

Oorsprong van de naam Alhaurín el Grande

Sinds de Romeinse tijd heette het dorp Laulín of Alaolín waaraan de Arabieren het voorvoegsel “Al-” samen met het adjectief “el Grande” toevoegden om het te onderscheiden van zijn buurman: Alhaurín de la Torre of “Alhaurín el chico”.

Inwoners van Alhaurín el Grande

De inwoners worden “alhaurino of alhaurina” genoemd.

Monumenten en bezienswaardigheden in Alhaurín el Grande

 • Hermitage van Santa Vera-Cruz: Documenten en historische referenties bevestigen dat de kluis in het jaar 1542 al bestond. In 1750 werd het afgestaan ​​aan de Franciscanen die later tijdens de Napoleontische invasie zouden worden verdreven en de kluis zouden gebruiken als pakhuis en kazerne.
  Wanner de Fransen verslagen waren, in hun terugtocht, bliezen het gebouw op 27 augustus 1812 op, waar 104 opgesloten inwoners stierven, wat dit evenement de zwartste dag in Alhaurín el Grande maakt. De hermitage zoals we die vandaag kennen, werd in 1921 gebouwd in neogotische stijl. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het grootste deel van zijn erfgoed vernietigd.Hermitage van Santa Vera-Cruz Alhaurin El Grande Malaga
 • Hermitage van Cristo de la Agonía: Hermitage gebouwd in 1783 gelegen aan de rand van het dorp. Binnenin bevindt zich het hoofdaltaar met de Christus van de ondraaglijke pijn, dit vereerde beeld was het enige in het dorp dat niet werd verwoest tijdens de burgeroorlog in 1936. Het uit hout gesneden beeld dateert uit de 18e eeuw, het is een werk van Christus al overleden, niet stervend zoals het gebeurt met andere afbeeldingen van de Christus van de ondraaglijke pijn, wat suggereert dat de Christus niet als zodanig wordt genoemd vanwege zijn moment in de Bijbel maar vanwege de plaats waar de kluis genaamd “Agonías de la Sierra” zich bevindt. Een plaatselijke historicus Ildefonso Marzo vernoemt een processie van deze Christus in 1855.
 • Hermitage van San Antón: Gelegen aan de voet van de Sierra, in het hoogste deel van de stad gewijd aan de cultus van San Antón, beschermheilige van de dieren. Volgens Ildefonso Marzo dateert de constructie uit de 16e eeuw en staat er dat de kapel tot drie keer is verbouwd en herbouwd. De devotie is een van de oudste tradities die tot op de dag van vandaag elke 17 januari wordt gevierd. In de zeventiende eeuw werd een Visigotische tombe gevonden onder het hoofdaltaar dat naar de plaatselijke kerk was verplaatst, maar tijdens de burgeroorlog gingen deze overblijfselen verloren, evenals veel interieurelementen van de kluis tijdens de plunderingen tijdens de oorlog.
 • Hermitage van San Sebastián: De kluis wordt al vermeld in documenten uit 1492. Eigendom van de Koninklijke Broederschap van Nuestro Padre Jesús Nazareno gelegen in het historische centrum, maar oorspronkelijk lag deze kluis aan de rand van het dorp. San Sebastián, de figuur van de martelaar-soldaat, is in de vijftiende eeuw een heilige die zeer werd aanbeden door de katholieke vorsten. In de kluis bevindt zich het graf van Bartolomé Castello y Fallón, een Gaditaanse koopman van Ierse afkomst die in 1821 in het gebied stierf. De kluis herbergt de volgende afbeeldingen: twee nissen met de processiebeelden van María Santísima del Mayor Pijn, en voor haar stond Onze Vader Jezus verrezen. Het hoofdaltaar herbergt het titulaire processiebeeld van de kluis, Nuestro Padre Jesús Nazareno.Hermitage van San Sebastian Alhaurin El Grande Malaga
 • Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Incarnatie: De parochie werd in 1485 opgenomen in de christelijke koninkrijken na een harde campagne tegen het Nasrid-koninkrijk van Granada. De tempel werd in 1505 gebouwd op de ruïnes van een Arabische moskee. In de negentiende eeuw is er een renovatie uitgevoerd waarbij het huidige ontwerp is ontstaan. Van het primitieve gebouw is het gotische ribgewelf van het onderlichaam van de toren bewaard gebleven.Kerk Nuestra Señora de la Encarnación Alhaurin El Grande Malaga
 • Moorse molen Los Corchos: Gelegen aan de oevers van de rivier de Fahala, staat deze hydraulische korenmolen sinds de 15e eeuw. Tussen 1905 en 1941 werd het al gebruikt om kurk te malen voor gebruik bij het transport van druiven.
 • Kasteel van Fahala: De kasteelruïne van Fahala is momenteel een ommuurde omheining van Nasrid in het verhoogde gedeelte van Alhaurín el Grande.
 • Hurique-toren: Een 13 meter hoge toren gebouwd tussen de 14de en 15de eeuw tijdens het laatste moslimemiraat. Als een van de twee die bewaard zijn gebleven in de provincie Malaga.
 • Cuevas del Convento: In 2001 werden vijf ruimtes en een crypte ontdekt, die de stallen of kelders van het kasteel hadden kunnen zijn. Ze dienden zeker als opslagplaats voor Franciscaner monniken en als schuilplaats voor arme gezinnen.
 • Cobertizo Boog: Een poort en boog uit de moslimperiode die zeker deel uitmaakte van een oude muur en de ingang van de medina die uitkeek op de soek (markt), de markt waar ze de artikelen en producten van het gebied verkochten.Cobertizo Boog Alhaurin El Grande Malaga
 • Oliemuseum: opgericht in 2003 voor de productie van biologische extra vierge olijfolie zonder de traditie van Malaga te verliezen. Ze voeren excursies uit voor mensen die geïnteresseerd zijn in oleotoerisme.
 • De Colmenero de Alhaurín, Broodmuseum: Gelegen in Calle Cruz. Het museum bevat verschillende ruimtes die zijn gewijd aan de geschiedenis van een van de oudste beroepen van de mens. Een tentoonstelling met een Arabische molen, Arabische oven en meer machines aller tijden maakt het bezoek interessant.


Voor meer informatie over Alhaurín el Grande Pueblo: bezoek de gemeentewebsite