Gaucin Dorp Malaga

Gaucín

Gaucín, de witte schoonheid van de straten laat geen enkele bezoeker onverschillig. Het dorp biedt allerlei soorten toerisme op slechts een steenworp afstand van de populaire Costa del Sol.

Waar ligt Gaucín 

Gaucín ligt op 127 km van de hoofdstad van Malaga met een bevolking van 1.576 inwoners. De grootte van het gebied is 98,24 vierkante km.

Herkomst  van de naam Gaucín

De Romeinen bouwden een fort dat de Arabieren later zouden hervormen. Precies, dit fort dat vandaag in puin ligt en verlaten is, werd gebouwd op de rots waaraan het dorp zijn naam dankt: “Sair Guazan” wat “sterke rots” betekent.

Inwoners van Gaucín

De bewoners worden “gaucinense” of in de volksmond “zorros” (“vossen”) genoemd.

Monumenten en bezienswaardigheden in Gaucin

  • Kasteel van de Adelaar: Gelegen op een hoogte van 688, liggend op een berg kalkstenen rotsen. De set bestaat uit drie ommuurde omheiningen in de eerste omheining die werd gebruikt om de bevolking en het vee te beschermen waarin de Santo Niño-hermitage en het oude ziekenhuis zijn gehuisvest. De tweede behuizing bevat twee stortbakken. De derde omheining bevatte de citadel en waar de Torre de la Reina (Koningintoren) zich bevindt. Bij verschillende gelegenheden werden pogingen ondernomen om het kasteel te heroveren, met de nadruk op de poging in 1305 door Guzmán El Bueno, die zijn dood ontmoette bij de verdediging van het gebied. Het werd uiteindelijk veroverd in 1485. In 1810 diende het als verzet tijdens de Franse invasie. Het is momenteel het voorwerp van archeologische studies, het herstellen van voorwerpen en keramiek uit de kalifaatperiode.
  • Hermitage van het Heilige Kind: Gelegen binnenin het kasteel, suggereert het dat het lang geleden werd gebouwd, maar het werd gebouwd in de 18e eeuw. Gevormd door een hoofdschip bedekt door een gewelf. Na een hervorming werd een kleiner schip toegevoegd, gescheiden door halfronde bogen. De hoofdkapel is vierkant bedekt door een gewelf versierd met pleisterwerk. In het zijschip is een kamer gewijd aan San Juan de Dios waar het beeld uit de 17e eeuw bewaard is gebleven. Het beeld van grote toewijding en bewondering in het dorp werd uit Ceuta gebracht als offer voor de verschijning van het Kindje Jezus.
  • Fontein van de zes pijpen
  • Kerk van San Sebastian: De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in 1485 na de herovering van Ronda en onderging een grondige verbouwing in de 17e eeuw. De tempel wordt gedeeld door drie beuken, gescheiden door dikke pilaren met halfronde bogen. Het interieur herbergt een altaarstuk met drie delen voorgezeten door Sint Sebastiaan samen met een afbeelding van de Virgen de las Nieves, patroonheilige van Gaucín. De gevel heeft een Renaissance uitstraling met een bakstenen portaal met zuilen. De vierkante klokkentoren met daarop een piramidevormig dak.
  • Klooster van de Karmelieten

Voor meer informatie over Gaucín dorp: bezoek de pagina van het gemeentehuis.