Apandeire Dorp Malaga

Alpandeire

Alpandeire dorp die charme toevoegt aan de Genal-vallei, met hun bijzondere kerk en geboorteplaats van de zalige Fray Leopoldo.

Waar ligt Alpandeire 

Alpandeire ligt op 121 km van de stad Malaga met een bevolking van 260 inwoners. De grootte van het gebied is 31,3 vierkante kilometer.

Inwoners van Alpandeire

De bewoners worden “pandito of pandita” genoemd.

Oorsprong van de naam Alpandeire

De naam komt van het Andalusische Arabische “Pandayri / Pandayre“.

Bezienswaardigheden  en monumenten in Alpandeire

  • Kerk van San Antonio de Padua: Ook bekend onder de bijnaam “Catedral de la Serranía“. Gebouwd in het midden van de 16e eeuw en gerestaureerd in de 18e eeuw. In de kelders binnen is er een oude begraafplaats. In het Pantheon van de kerk bevinden zich twee mummies in goede staat.Iglesia de San Antonio de Padua Alpandeire Malaga
  • Geboorteplaats van Fray Leopoldo: Fray Leopoldo werd geboren in dit dorp, een bedelende monnik die in de straten van Granada voorkwam, een voorbeeld van dienstbaarheid, gehoorzaamheid en liefde voor God die zijn leven lang de allerarmsten diende.
  • Standbeeld van Fray Leopoldo: Gelegen in de buurt van zijn geboorteplaats, herdenkt dit monument dat in 2009 werd ingehuldigd zijn meest algemeen bekende buurman.
  • Monument voor Fray Leopoldo: Gelegen aan de MA-7302 weg net buiten het dorp is er een uitkijkpunt over het dorp met een standbeeld van de Fray die uitkijkt over zijn geboorteland.Monumento a Fray Leopoldo Alpandeire Malaga
  • Hermitage en Center Fray Leopoldo: Gelegen bij de ingang van het dorp. Dit interpretatiecentrum werd in 2022 ingehuldigd om een ​​ruimte te creëren voor religieuze en culturele evenementen. Binnenkort wordt een museum geopend om de figuur van Fray Leopoldo beter bekend te maken.Hermitage Center Fray Leopoldo Alpandeire
  • De muur van de Fransen (El muro de los franceses): Het dorp nam zeer actief deel aan de Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen. De Spaanse generaal Francisco Javier de Abadía gaf in 1810 opdracht om een ​​muur te bouwen met een lengte van 1.400 meter. Het doel van de muur was om de Franse cavalerie te stoppen op weg naar de Campo de Gibraltar. De Fransen wisten de muur te overwinnen en de regio te veroveren.
  • Hunebedden van Encinas Borrachas: Gelegen op 10 km van het dorp aan de weg A-369. Prehistorische graven, een tombe waar vijf individuen, twee vrouwen en drie mannen, werden gevonden. Deze begraafplaats geeft aan dat er al 3000 jaar voor Christus in dit gebied volkeren leefden.
  • Pozo de la Iglesia: Alpandeire is, net als veel andere steden in de Serranía de Ronda, een dorp die rijk is aan water dankzij de kalkstenen bergen, zoals blijkt uit de vele bronnen en fonteinen in de omgeving. Deze bron is een natuurlijke geboorte van water dat zich vormt geïntegreerd in het huis.
  • Pilar de la TierraPilar del Terra Alpandeire Malaga


Voor meer informatie over Alpandeire Pueblo: bezoek de website van het gemeentehuis