Omar Ben Hafsun Parauta Histori Malaga

Parauta: Omar Ben Hafsún

Vem var Omar Ben Hafsún? Omar Ben Hafsún var rebellledare under den sista perioden av det andalusiska emiratet som varade från 756 till 929. En muladí, en ättling till den Hispano-gotiska adeln som konverterade till islam för att åtnjuta samma rättigheter som muslimer. Senare bosatte han sig i fästningen Bobastro och lyckades sätta kontrollen över flera Umayyad emirer (emir: adelsman och chef i den islamiska världen) genom att upprätta en nästan oberoende makt som omfattade de nuvarande provinserna Malaga och Granada. Slutligen konverterar han till kristendomen, därav lyfter den spanska historiografin från 1800-talet honom till kategorin hjälte.​

Omar Ben Hafsun monument i Parauta
Omar Ben Hafsun monument i Parauta

Ben Hafsún liv

Omar Ben Hafsún var en av de viktigaste rebellledarna i Al-Ándalus, som gjorde uppror mot emirerna i Córdoba mellan åren 878 till 918.

Han föddes runt om kring 846/850 i Torrecilla, i den nuvarande kommunen Parauta (Málaga). Han tillhör en muladifamilj (kristna konverterade till islam) av spansk-gotiskt ursprung som bodde i Serranía de Ronda.

Hur blev han rebell och herre över Bobastro?

Hans början som flykting har lite att göra med vad han senare skulle bli. Händelsen var mordet på en berberherde som stjäl boskap från sin farfar, för vilken han tvingades fly och ta sin tillflykt i Bobastro, i den nuvarande kommunen Ardales, norr om provinsen Malaga. Från det ögonblicket, år 878, gick han med i en grupp andra flyktingar och de började stjäla i hela regionen tills han fångades och piskades. Från det ögonblicket bestämde han sig för att fly till Nordafrika, i det nuvarande Algeriet, för att återvända till Al-Andalus 880 och utnyttja perioden av generaliserade revolter i emiratet.

Med stöd från sin farbror Muhadir får han en grupp anhängare som är missnöjda mot Umayyad-emiratets politik, bland vilka var: Mozarabs, Muladis och till och med Berbers. En av hans första åtgärder var att förbättra Bobastros försvar, tills det blev en stor ogenomtränglig fästning.

År 883 led han sitt första nederlag i händerna på emiren Muhammad I, som förlåter honom och bad honom att vara en del av sina arméer och hans personliga vakt, till och med delta i vissa strider. Det kommer dock att avslöja sig igen och utvidga sina territorier, erövra fästningarna Comares och Mijas.

Emir Al-Múndir, son till Muhammad I, lyckas ta några territorier från honom och lyckas omringa Bobastro, vilket tvingar Ben Hafsún att underteckna en amnesti i utbyte mot sin kapitulation, men han hamnar i att bryta pakten och återvända till striden.

Han kolliderade också med Emir Abdullah I, Al-Múndirs bror. Under detta skede nådde Omar Ben Hafsúns herravälde sin maximala förlängning, vilket sammanföll med de nuvarande provinserna Malaga och Granada, så denna emir måste erkänna honom som den officiella guvernören för hans herravälde, i ett tecken på emiratets svaghet, vilket också syns i de många uppror och i de inre striderna.

Ben Hafsún utnyttjade detta kaos för att etablera förbindelser med andra interna rebellgrupper och med externa makter som Aghlabis och senare med de fatimiska kaliferna i Nordafrika och med det norra riket Asturien.

Konverterade Ben Hafsun till Kristendom?

År 899 konverterar Ben Hafsún till kristendomen och antar det kristna namnet Samuel, installerar en biskop i Bobastro och bygger en kyrka vars ruiner fortfarande kan ses.

Anledningarna till hans omvändelse till kristendomen är okända, det är sant att denna omvändelse fick honom att förlora stöd bland många muslimska rebeller som stödde honom. Ändå försökte han närma sig kung Alfonso III i Asturien, så att hans herravälde erkändes av honom.

Den spanska historiografin från 1800-talet kommer att ge stor vikt vid hans konvertering till kristendomen, eftersom den kommer att betrakta honom som en försvarare av katolicismen och den spansk-gotiska traditionen, mot den muslimska inkräktarens makt. Hans dotter, Santa Argentea, kommer att erkännas av den katolska kyrkan som en martyr.

Väggmålning av Omar Ben Hafsun i Parauta
Väggmålning av Omar Ben Hafsun i Parauta

Omar Ben Hafsúns nedgång och död

Hur gick Omar Ben Hafsúns nedgång och död till?

Emir Abdullah I besegrade honom den 16 maj 891 nära den nuvarande kommunen Aguilar de la Frontera (Córdoba). Från det ögonblicket började hans dominans och inflytande minska långsamt. Ändå fortsatte han sin kamp fram till sin död i Bobastro 918.

Vad hände efter hand död?

Hans söner lyckades förlänga upproret och motstå i ytterligare tio år, fram till år 928, då trupperna från emir Abderramán III lyckades ta Bobastro och starkt undertrycka de besegrade och alla anhängarna av Hafsún.

Samma år 928 anländer samma Abderramán III till Bobastro och beordrar att förstöra hela fästningen, liksom kyrkan och moskén, dessutom beordrar han att avslöja kropparna av Omar Ben Hafsún och hans barn, begravda under den kristna ritualen och ta dem till Córdoba så att deras lik hängs på kors som exemplariskt straff för uppror och för avfall från den muslimska religionen.

Ett år senare, 929, utropades Abderramán III till kalif och började därmed den största glansfasen av Al-Andalus, Omeya-kalifatet i Córdoba (929-1031).

 

Juan Manuel López.