Juan Duarte Biografia Yunquera Malaga

Yunquera: Juan Duarte

Juan Duarte Martín (1912-1936) föddes i staden Yunquera i provinsen Málaga. Han gick in i seminariet vid en ålder av tretton år. I mars 1936 utsågs han till diakon i katedralen i Malaga.

 
Han visade en stark och beslutsam personlighet efter det spanska inbördeskriget, som placerade katolska religiösa som ett mål att slå av milis och revolutionärer.
 

Han arresterades, torterades och dödades av milisen bara 24 år gammal. Många år senare, 2007, blev han saligförd i Rom.

Juan Duarte liv

Vad var hans ursprung?
 

Juan Duarte Martín föddes i Malaga-staden Yunquera den 17 mars 1912, den fjärde sonen till äktenskapet som bildades av Juan Duarte Doña och Dolores Martín de la Torre. Hans far var en autonom och stark religiös labrador, så han kände sig alltid nära förenad med sin son John, särskilt efter att ha meddelat sitt beslut att gå in i seminariet.

Hur var hans liv innan han gick med i seminariet?

 
Juan Duarte döps i mars 1912 i inkarnationens församling i staden Yunquera, där han också kommer att få den första nattvarden och därefter bekräftelse.
 

Från fyra eller fem års ålder visade Juan Duarte redan tecken på vad hans religiösa passion skulle vara, eftersom han tillbringade mycket tid hemma med små altare och brukade leka med andra barn på gatan och göra troner och simulera processioner.

Hur var hans liv på seminariet?

 
Vid en ålder av tretton år, under kursen 1925-1926, gick han med i Málagas seminarium, där han kände sig väldigt bekväm och där han praktiskt taget hittade en ny familj. Hans egen familj berättade att han kom att räkna de dagar som var kvar för att återvända till seminariet när han var på semester med sin familj i byn.
 
Ett annat exempel på hans kallelse och kärlek till seminariet ägde rum i maj 1931 efter bränningen av kloster, upplopp, plundring och antiklerikalt våld mot katolska kyrkans institutioner mellan 10 och 13 maj 1931, Några veckor efter proklamationen av den andra Spanska republiken var det hans far som bad honom att inte återvända till seminariet förrän den politiska situationen lugnade sig, men Juan Duarte var en av få som återvände till seminariet.
 
Under sina år i seminariet betraktades John av många av sina kollegor som en förstklassig student och seminarier, eftersom han alltid uppnådde maximalt i sina olika betyg. Under sitt sista år i seminariet blev han prefekt för de mindre seminarierna, det vill säga han var ansvarig för sin utbildning.
 

I mitten av 1935 fick han underdiakonen, en order inför diakonen, och ett år senare, i mars 1936, ordinerades han till diakon i katedralen i Malaga.

Vilka aspekter kan vi belysa om hans personlighet?

 

Som exempel på hans personlighet kan vi lyfta fram hans mod, särskilt i de känsliga och krampaktiga ögonblicken som han var tvungen att leva med efter utbrottet av det spanska inbördeskriget i juli 1936, då han visade deras kontinuitet i att bära sotana på gatorna till sista stund, eller i deras vägran att gömma sig i en täppa som deras familj hade förberett. En annan höjdpunkt i hans personlighet var uppriktigheten i att uttrycka allt han kände och inte hålla något för sig själv eller ge efter för någonting. Detta var förmodligen en av anledningarna till att milisen gick så långt med honom.

Hur var hans sista ögonblick?

 
Efter att ha blivit plundrad av en granne arresterades han den 7 november 1936 av en milisgrupp, fördes till polisstationen och därifrån till staden El Burgo (Málaga), tillsammans med två kollegor som slutligen blev mördade. Juan Duarte överförs dock till Álora (Málaga) och låstes in i den kommunala fängelsehålan där han utsätts för tortyr då han försökte tvinga hädelse mot sin katolska religion, utan någon framgång. Denna tortyr bestod av dagliga slag, elchocker och promenader i kommunen för att förödmjukas framför grannarna. Många av dessa grannar, som stod inför sådant lidande, försökte prata med honom för att ge upp. Fysiskt och psykologiskt övergrepp fortsatte med försöket att förföras av en ung kvinna och hennes efterföljande kastrering med en kniv av en av milisen.
 
Slutligen fördes han den 15 november 1936 till Arroyo Spark, nära stationen i Álora. Det är där de lägger honom på marken och med en machete öppnar de honom i en kanal, fyller honom med bensin och avfyrar honom. Han var bara 24 år gammal.
 

Året därpå reser hans familj till Alora för att gräva upp hans kropp som begravdes av grannarna på ett litet djup. Han överfördes till Yunquera-kyrkogården den 3 maj 1937 och överfördes sedan till församlingskyrkan den 17 november 1985 och slutligen saligförklarades den 28 oktober 2007 i Rom.