Almogia Street Town Village

Almogía

Almogía, en avkopplande promenad genom dess gator fulla av blommor och utsikten över bergen i Malaga som borde vara obligatorisk terapi för alla.

Var ligger Almogía

Almogía ligger i det inre av provinsen Málaga, 25 km från Málagas huvudstad med en befolkning på 3,770 invånare. Staden ligger i Guadalhorce-dalen nära Montes de Málaga.

Ursprunget till namnet Almogía

Möjligen kommer det från det andalusiska arabiska och det spansktalande ordet Al-Mexia, det finns ingen exakthet i namnet, men det finns två teorier:

 

 • Avledning av namnet på en berberstam med namnet “Al-Mexi”.
 • En språklig översättning av termen ”Det vackra”.

Denonym för folket i Almogía

Invånarna kallas ”almogiense”.

Var man kan parkera i Almogía

När vi väl är nära och inne i byn observerar vi att det inte finns många parkeringsplatser, innan vi kom in i byn såg vi ett par, men vi kom in i staden med bilen genom de smala och sluttande gatorna. Vi hittade en parkeringsplats på en kulle, även om jag rekommenderar att du parkerar i utkanten av byn

 

 

Nyfikenheter om Almogía

Almogía by är en av de viktigaste när det gäller Verdiales folklore.

Monument och sevärdheter i Almogía

 

 • Slottet Almogía <Torre de la Vela>: Rester och ruiner av det arabiska slottet som var i funktion från 1410 till 1487 som en gränsfästning. Endast Torre de Vela återstår, det enda av sju torn som bildade slottet.
 • Nuestra Señora de la Asunción-kyrkan: Ligger på Calle Iglesia, byggd på en gammal moské på 1500-talet (1552) av arkitekten Diego de Vergara. Kyrkan byggdes om 1891 efter en jordbävning.
 • Eremitaget från Sagrado Corazón de Jesús: Från 1600-talet var det en del av det gamla asylklostret Sacred Heart.
 • Tres Cruces Hermitage: Det är ett litet eremitage från 17/1800-talet, restaurerad för några år sedan, där Verdiales-festivalen den första maj firas. Det ligger i gränsen för kommunerna Almogía, Cártama och Álora, även nära Pizarra. Det är här där processionerna i de fyra städerna ligger i ”Cruces de Mayo” där flera pandor av verdiales firas. Inuti varje stad har ett litet altare.
 • Lavadero La Nora: Byggdes på 1800-talet och användes fram till 1990 och består av cirka trettio lergodsbassänger med tvättstenar som ligger runt ett pund.
 • Santo Cristos kapell: Det ursprungliga kapellet byggdes på 1600-talet för att hysa bilden av den korsfästa heliga Kristus. Det lilla templet genomgick en ganska stor ombyggnad på 1800-talet.
 • Capilla de Santa Ana: Beläget på Calle San Antonio byggdes kapellet av familjen Moreno Campos till ära för jungfru Santa Ana i stadens historiska centrum.
 • Fontänen i Hortezuela: Ligger på Calle Hortezuela, fontänen är byggd på 1800-talet. Formad i 3 delar med 3 pyloner och med totalt fem rör. I mitten finns en mosaiktavla som representerar staden under medeltiden.

Almogias historia

Den mänskliga närvaron i Almogía-området går tillbaka till förhistoriska tider där grottmålningar har hittats i vissa grottor i området. Tillsammans med några av romerska kvarlevor har rester av det före romerska Turdetana-folket från 5: e till 2: a århundradet f.Kr. hittats. Under romartiden var Almogía en strategisk punkt eftersom den har efterlämning av en romersk väg.

I den muslimska eran skapas en befolkningskärna som slogs runt slottet Almogía, av vilken endast Torre de Vela för närvarande finns kvar, vilket var viktigt under Omar ben Hafsúns revolt mot Cordovan-emiratet som spelade en grundläggande roll i försvaret från den staden som heter Bobastro. Slottet och dess omgivningar bildade det andra defensiva bältet för staden och fästningen Bobastro.

Staden överlämnades 1487 av morerna till drottning Isabel La Catolica. Inkvisitionen var mycket etablerad och utförde inspektioner i denna region på grund av Moriscos stora närvaro. Morerna (muslimer från Al-Andalus döpt till kristendomen) deltog i upproret i Alpujarras 1568-1570 mot den spanska monarkin, en gång besegrade de fördrevs till det inre av landet. De obefolkade länderna återbefolkades med en kristen befolkning från städerna Teba och Antequera.

År 1564 lånade rådet i Almogía ut klockan från Vela-tornet på slottet till katedralen i Malaga för att installeras i denna katedralkyrka.
Under självständighetskriget (1808-1814) mot Napoleons Frankrike invaderades Almogía och dess slott av Napoleons trupper som förstörde hela slottet i sin reträtt.

Festligheter i Almogía

 

  • Carnaval
  • Semana Santa
  • Festival de los Verdiales: Början av augusti
  • Feria de Agosto: För att hedra San Roque y San Sebastián
 • Mayo: Romería de San Isidro Labrador
 • Día de la almendra: Mandelns dag, varje söndag i september är det en fest tillägnad den stora mandeltraditionen i Andalusien (Spanien är den tredje största producenten i världen). Denna lokala festival i byn Almogía firar och visar den stora traditionen med att odla denna torkade frukt, de lokala barerna och restaurangerna serverar berikade rätter som kyckling, köttbullar eller sniglar i mandelsås. Festligheterna hålls också på torget med provsmakning av lokala rätter och dekorerade med marknadsstånd som erbjuder lokala och traditionella produkter. Festligheterna åtföljs av folklig musik från den lokala kören.

För mer information om Almogía Village: besök byrådssidan