Alfarnatejo Pueblo Malaga

Alfarnatejo

Alfarnatejo, en by i Axarquía som ligger mellan bergstopparna i Vilo, Gallo och Chamizo, vilket markerar ett obeskrivligt naturskönt läge. En stad med stor attraktion för vandringsälskare. Regionens smeknamn är ”Los Pirineos de de Sur” vilket gör denna kommun till en stor attraktion för vandringsälskare.

Vart ligger Alfarnatejo

Alfarnatejo ligger 50 km från Malagas huvudstad med en befolkning på 377 invånare. Den kommunala termen har en dimension på nästan 20,4 kvadrat km.

Ursprunget till namnet Alfarnatejo

Alfarnatejo kommer från arabiska ”Al-farnat” som betyder ”mjölk kvarn”.

Demonym av folket i Alfarnatejo

Invånarna kallas ”alfarnatejano eller alfarnatejana”, eller också ”tejón eller tejóna”.

Monument och sevärdheter i Alfarnatejo​

  • Santo Cristo de Cabrilla-kyrkan: Templet är en rekonstruktion av andra hälften av 1700-talet. Det är den mest anmärkningsvärda byggnaden i staden, fasaden och tornet är byggt av tegel.

  • Bron över floden Sábar: Denna lilla stenbro av Al-Andalus-ursprung ligger strax utanför staden över floden Sábar. För hundra år sedan var det en viktig bro för kommunikation med närliggande städer. Det antas vara av stor betydelse eftersom dess bredd möjliggjorde passage av vagnar, vilket gynnade ekonomin i Axarquía. Bron bildas av två bågar med en central pylon helt byggd av tegel. Bron är i ett tillstånd av stor erosion och vi hoppas att det snart kommer att finnas en restaureringsplan för denna lilla pärla från Al-Andalus-eran.

  • Fuente del Conejo: Den naturliga källan ligger bredvid Al-Andalus-bron över floden Sábar. Den består av ett handfat uppdelat i tre delar som kan användas som tvätt eller tråg för boskap.

  • Miguel Alba Luque Municipal Park: En park med träd som ger möjligheten att spela på boul (petanque)-banor, att använda tränings utrustningen eller varför inte ett spel bordtennis med utsikt över bergen.

Att äta och dricka i Alfarnatejo

  • Restaurangen Los Pirineos : Sedan 1983 i hjärtat av byn. Bra valuta för pengarna, hemlagad mat och grillat kött. Restaurangen har en terrass med bra utsikt över bergen. Be om dagens meny för 9,50 € bestående av 3 rätter, bröd och en dryck.