Eduardo Ocon Biografie Geschiedenis Benamocarra Malaga

Benamocarra: Eduardo Ocón

Eduardo Ocón y Rivas (1833-1901), componist en pianist uit Malaga, in het bijzonder Benamocarra. Afkomstig uit een eenvoudige familie, begon hij zijn muzikale carrière in de kathedraal van Malaga, met grote interesse en motivatie voor muziek richtte hij een muziekschool op, om uiteindelijk de eerste directeur van het conservatorium van Malaga te worden en zo één van de belangrijkste Spaanse componisten te worden uit de 19e eeuw.

De jeugd van Eduardo Ocón

Hij werd geboren in Calle Pilar op 12 januari 1833 in Benamocarra, een dorp in de regio Axarquía in Malaga. Hij komt uit een eenvoudige familie, zijn vader Francisco Ocón López was slotenmaker en zijn moeder María de los Dolores Rivas Román zorgde voor de vijf broers en zussen, Eduardo was de derde broer. De schilder van de school in Malaga, Emilio Ocón y Rivas, is zijn broer.

Wanneer begon zijn interesse in muziek?

Al op zeer jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek, op zevenjarige leeftijd begon hij zijn carrière in de kathedraal van Malaga met de koordirigent Mariano Reig als leraar die hem instrueert in muziektheorie, fuga, contrapunt en compositie, en tot slot piano dankzij de organist Jose Joaquin Murguia. In 1848 werd hij benoemd tot koorpredikant en twee jaar later, op zeventienjarige leeftijd, gaf hij al lessen bij afwezigheid van de leraar. Op 21-jarige leeftijd, in 1854, verkreeg hij de positie van tweede organist van de kathedraal van Malaga door middel van oppositie-examens.

Wanneer neemt Eduardo een wending in zijn professionele muzikale carrière?

In 1967, op 34-jarige leeftijd, begon hij door Europa te reizen, misschien omdat Malaga hem beperkte tot het ontwikkelen van zijn muzikale vaardigheden en het voltooien van zijn opleiding. Tijdens zijn reizen ontmoet hij grote componisten als de Belg François-Joseph Fétis, de Fransman Ambroise Thomas en Charles François Gounod. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk verkreeg hij door middel van een vergelijkend examen een positie als zangleraar in de gemeentelijke scholen van de Franse hoofdstad.

De terugkeer naar Malaga

In het jaar 1870 keerde hij terug naar Malaga om tegen een vrij laag salaris opnieuw de functie van tweede organist in de kathedraal te bekleden, om welke reden hij deze functie kort daarna neerlegde. In 1869 was de Philharmonic Society opgericht waar hij de leiding op zich nam en de oprichting van een muziekschool promootte waar hij in 1871 viool- en solfègelessen gaf, tien jaar later, in 1880, werd hij door deze ambitie de eerste directeur van het Koninklijk Conservatorium “María Cristina” van Malaga, ter ere van de koningin. Het Conservatorium was tot 2009 gevestigd in het oude Franciscaner klooster van San Luis el Real.

Later zal hij de Bochardt Odendahl, een Duitse familie, ontmoeten in Malaga. Op dit moment ontmoet hij de dochter van de familie genaamd Josefa Zela Willermine, een opmerkelijke pianiste, met wie hij zou trouwen, met wie hij drie kinderen zal krijgen: Ida, Eduardo en Cecilio.

Wat zijn de uitstekende werken waarvoor Eduardo Ocón bekend staat?

– Motet tot het Heilig Sacrament (1854)
– Motet ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (1856)
– Quam Pulchri Sunt (1856)
– Cantate, gecomponeerd in 1857 ter gelegenheid van de geboorte van Alfonso XIII en
– La zarzuela: De Spaanse kreet, in samenwerking met toneelschrijver Ramón Franquelo
– De Miserere, is een religieus werk
– De Andalusische rapsodie
– Bolero Herinneringen aan Andalusië Op. 8 (1868)

Zijn laatste momenten en postume eerbetoon

Eduardo leed op 68-jarige leeftijd aan een griepachtige longontsteking waaraan hij stierf op 28 februari 1901. Eduardo Ocón heeft ongetwijfeld zijn sporen nagelaten in Malaga en ter ere van hem werd in 1960 een auditorium gebouwd dat zijn naam draagt in het park naast Parque del Paseo. In de buurt van deze omheining werd in 1961 een buste op een voetstuk geplaatst met de afbeelding van Eduardo, wiens auteur Domingo Muguerza is. Zowel in de wijk Huelín in Málaga als in zijn geboorteplaats Benamocarra is een educatief centrum dat zijn naam draagt. Tot slot wordt in Benamocarra in september de dag van de muziek gevierd ter ere van de componist uit Malaga.

Voor meer informatie over Pueblo de Benamocarra: bezoek onze pagina over Benamocarra