Fray Leopoldo De Alpandeire Historia Malaga

Alpandeire: Fray Leopoldo

Fray Leopoldo de Alpandeire, född 1864 i Capuchin, var en munk från Capuchin, född 1864 i Alpandeire(Málaga). Han var son till ödmjuka bönder och gick in i ett kloster i Sevilla för första gången 1899.

1914 bosatte han sig permanent i Granada där han bodde fram till sin död. Under dessa år ägnar han sig framför allt åt tiggeri i alla hörn av staden. Han var mycket älskad av folket i Granada, även om han också var tvungen att leva de svåra tiderna, av stark anti-prästerskap, av andra republiken och inbördeskriget.

Slutligen dör han vid 92 års ålder och blir saligförklarad 2010 på order av påven Benedictus XVI.

Livet i Fray Leopoldo de Alpandeire

Vad var ursprunget till det?

Fray Leopoldo föddes den 24 juni 1864 i Alpandeire (Málaga), kommun i Serranía de Ronda, med namnet Francisco Tomás de San Juan Bautista. Han var det första av fyra barn till äktenskapet som bildades av Diego Márquez Ayala och Jerónima Sánchez Jiménez, ödmjuka bönder och hängivna kristna.

Enligt hans grannars vittnesmål var Francisco Tomás ett lyckligt barn, en bra följeslagare, en bra arbetare och en stor anhängare. Hans föräldrar har ingjutit i honom hans djupa katolska tro. Från sin ungdom började han redan värdera fattigdom som ett uttryck för det inre livet, han delade mat med de fattigaste och levde ett exemplariskt liv ur religiös synvinkel.

Hur var hans början i det religiösa livet?

Hans far hyrde lite mark i Ronda och det var där som Francisco Tomás 1884, efter att ha deltagit i en beatification, när han bestämde sig för att ta upp religiöst liv och bli en capuchinmunk (observant franciskanermunkar). Ändå fick han vänta några år.

Slutligen, och efter några månader som postulant, lyckades han gå in i ett kloster i Sevilla 1899, han blev nybörjare, fick vanan och döpte om sig till Leopoldo de Alpandeire.

Men hans liv förändras inte radikalt när han blir en Capuchin, det betyder bara en förändring i hans inre perfektion, eftersom han fortsatte att arbeta i trädgården, be och göra generös service till de fattiga.

Efter att ha avslutat sin novitiat och haft sitt första yrke bodde han en kort tid i olika kloster i Sevilla, Granada och Antequera. Hösten 1903 tilldelades han för första gången ett kloster i Granada, där han arbetade som trädgårdsmästare, levde i absolut pension och fick högtidliga löften till honom, vilket innebar hans definitiva helgelse till Gud.

Hur var hans liv i staden Granada?

Efter att ha tillbringat korta perioder i kloster i Sevilla och Antequera återvände han definitivt till staden Granada 1914 där han skulle stanna i mer än femtio år fram till sin död. Under detta skede var han trädgårdsmästare, sakriststan och tiggare. Det skulle vara den senare som skulle karakterisera den. Han hamnade mitt på gatorna i staden Alhambra och gick överallt, bland bullret från dess gator, människor och transporter, i stil med San Francisco. Han blev mycket populär när han närmade sig barn för att förklara katekesen för dem och för de äldre för att prata om dagliga problem och dramer. Folket i Granada kom för att anpassa sitt namn till områdets dialekt, de sa: ”Här kommer Fray Nipordo.”

Han gick igenom samma rutin i över femtio år som om det var första dagen. Men allt var inte rosigt, eftersom han under dessa år hade en stark period av social omvälvning och anti-prästerlighet. Det var åren av andra republiken och inbördeskriget, år då han fick många förolämpningar och hot: ”lat”, ”vagabond”, ”Arbete istället för att fråga” eller ”Vi ska skära halsen av dig”. Fray Leopoldo svarade med orden Jesus Kristus: ”Förlåt dem, för de vet inte vad de gör.”

Vilka egenskaper i hans personlighet och fysik kan vi lyfta fram?

Som egenskaper hos hans personlighet kan vi säga att hans samtida talade om honom som en charmig, naturlig, diskret, ödmjuk, uppriktig, reserverad och blygsam person. Från hans kroppsbyggnad kan man säga att han var av kort storlek, men av stark och kraftfull konstitution; en klar panna, många rynkor som kännetecknade hans sista år, och framför allt ett stort och buskigt vitt skägg.

Hur var hans sista ögonblick och hans beatification?

Vid 89 års ålder drabbades han av ett fall nerför trappan och bröt lårbenet. Efter att ha lagts in på en klinik återvände han till klostret och gick med hjälp av två pinnar, men tyvärr kunde han inte längre gå ut och ägna sina sista år åt Gud och bön. Slutligen dog han tre år senare, 1956, vid 92 års ålder. Hans död orsakade uppståndelse och folket i Granada deltog i en massiv begravning i mängder.

Hans helighet växte efter hans död, så att var 9: e i varje månad besöker ett stort antal människor hans grav. Flera år senare, 2010, blir han saligfärklarad i Granada genom dekret av påven Benedictus XVI.

Vad kan vi se av Fray Leopoldo i hans hemstad Alpandeire?

I Alpandeire kan vi besöka hans födelseplats anpassad för turistbesök, ett monument över hans figur och ett tolkningscenter tillägnat hans person. Det har också namnet på en gata, liksom en vandringsled, för att hedra den väg som Fray Leopoldo gjorde när han återvände till Alpandeire från Granada med tåg(Jimera – Alpandeire Station).

För mer information om Alpandeire Village: besök stadsfullmäktiges sida