Málaga: Jardín Botánico La Concepción

De botanische tuin La Concepción is een emblematische en prachtige tuin die meer dan anderhalve eeuw oud is en duizenden bezoekers van over de hele wereld trekt om de schoonheid en elegantie ervan te waarderen.

De tuin, een labyrint van paden en bruggen in een onverwachte jungle omringd door watervallen verborgen tussen groen gebladerte en gigantische bomen. Het paleis en de gebouwen ademen een nostalgie uit naar een dromerig verleden waar de Spaanse aristocratie samenkwam voor vieringen in de zalen en onder het gigantische smeedijzeren prieel.El Cenador Jardin La Concepción Malaga

Waar bevindt het zich en waar kunt u parkeren in de Botanische Tuin

Gelegen aan de Botanische Tuinweg naast de snelweg Málaga A-45 en afrit 140. De camping heeft twee parkeerterreinen voor bezoekers. De rondleiding en het bezoek duren ongeveer 2 uur.

Bezoek de officiële website voor het schema en de ticketprijzen. Op zondagmiddag is er een gratis bezoek op een bepaald tijdstip.

Beschrijving van Jardín de la Concepción

De omheining beslaat ongeveer 23 hectare aan tuinen, waarvan 3 hectare als historische tuinen wordt beschouwd. Dit hele complex vormt een verzameling van meer dan 5.000 planten en bomen, waaronder 500 tropische en subtropische soorten die een elegante jungle vormen.

De rondleiding neemt je mee door de prachtige en waardevolle historische tuin waar je op elk hoekje teruggaat in de tijd naar de vorige eeuw. Het ontwerp van de kronkelige paden zorgt ervoor dat je verdwaalt tussen de gigantische bomen, dat je eeuwenoude bruggen oversteekt, dat je de watervallen hoort die al meer dan een eeuw vallen en oude broeikassen die met de hand zijn gesmeed.

Meer dan een eeuw lang was het een sociale ontmoetingsplaats voor de Spaanse en Malaga-aristocratie, waar grote politieke en artistieke figuren elkaar ontmoetten voor vieringen, met de nadruk op Sissi de keizerin van Oostenrijk, Romero Robledo en Cánovas del Castillo.

De wandeling neemt je mee door een tiental gebouwen die emblematisch zijn voor de tuin en de stad Malaga, met de nadruk op:

Het paleis: de recreatieve residentie van de markiezen van House Loring. Het interieur herbergt een centrale patio met een marmeren fontein, momenteel bevat de patio een verzameling oude foto’s. Het paleis bestond uit verschillende kamers die gebruikt werden als zalen voor feesten, een biljartkamer, een bibliotheek, een wijnkelder, een keuken, enz. Naast het huis staat het bekende tuinhuisje vol blauweregen of blauweregen sinensis, een plant afkomstig uit China. Deze prachtige blauweregen bloeien elk voorjaar en zorgen al meer dan 140 jaar voor voldoende ruimte in het tuinhuisje, waardoor deze plek een bijzonder hoekje van de provincie Malaga is geworden.Casa Palacio Jardin La Concepción Malaga

El Mirador: Gebouwd in 1920 door Rafael Echevarría in een regionalistische stijl. Vanuit deze hoek zie je de bergen van Malaga, de zee, de kathedraal, het kasteel en de berg Gibralfaro.El Mirador Jardin La Concepción Malaga

Loringiano Museum: Het echtpaar Loring, grote liefhebbers van geschiedenis en archeologie, hield zich bezig met het terugvinden van archeologische overblijfselen en het verkrijgen van een grote collectie. Om deze archeologische collectie te huisvesten en tentoon te stellen, besloten de markiezen in 1859 een kleine tetrastijltempel van de Dorische orde te bouwen. Uit de oude collectie belichten we de Lex Flavia Malacitana, een compilatie van wettelijke statuten van de stad Malaga in de Romeinse tijd, het mozaïek van ‘De werken van Hercules of de Urania van Churriana. De meeste stukken kwamen terecht in het Museum van Malaga of in nationale musea, sommige stukken gingen verloren tijdens de Spaanse Burgeroorlog zonder te weten waar ze zich momenteel bevonden.Museo Loringiano Jardin La Concepción Malaga

The Gardener’s House: Het werd gebouwd om de werktuigen voor de tuin en de boomgaard te huisvesten. Het herbergt momenteel de permanente tentoonstelling van de beroemde Barbiepop “Het verhaal van La Concepción verteld door Barbies”, Casa del Jardinero Jardin La Concepción Malaga.Casa del Jardinero Jardin La Concepción Malaga

Oude broeiassen: Twee oude ijzeren constructies bedoeld voor de teelt en studie van planten, daterend uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Geschiedenis over de Tuin van de Conceptie

Gecreëerd door de markiezen van Casa Loring, Jorge Loring Oyarzábal en Amalia Heredia Livermore, trouwden in 1850, beiden zonen van zakenlieden die naar de stad Malaga kwamen op zoek naar hun fortuin. Het avontuurlijke stel raakte geïnspireerd door hun reizen door Europa, ze bezochten bibliotheken, musea, tuinen en parken die hen motiveerden om de La Concepción-tuin aan te leggen.

De prachtige tropische tuin was niet alleen een plek voor wandelingen, maar ook een ontmoetingsplaats en sociaal centrum voor de vriendenkring van de markiezen, belangrijke figuren voor industrie en cultuur.
Nadat het echtpaar tussen 1900 en 1902 stierf, ging de economie van de erfgenamen van Loring-Heredia achteruit en werd de hacienda in 1911 verworven door het echtpaar Rafael Echevarría Azcárate en Amalia Echevarrieta Maruri. Dit echtpaar bouwt en ontwerpt het prachtige emblematische uitkijkpunt van waaruit de stad Malaga te zien is. Ze voegden het beroemde Romeinse mozaïek toe aan het mausoleum en breidden de collectie planten, bomen en palmen aanzienlijk uit.

In 1943 werd de tuin uitgeroepen tot historisch-artistieke tuin, tegenwoordig tot Cultureel Belang. Toen het echtpaar stierf, onderhield Amalia’s broer, Horacio Echevarrieta Maruri, de tuin tot aan zijn dood in 1963. Vanaf deze datum raakte de ruimte verlaten en ging het verval verder.

In 1990 werd de tuin door de gemeenteraad van Malaga aangekocht voor een bedrag van 600 miljoen peseta’s (3,6 miljoen euro) om de historische tuin te behouden en te verbeteren, die deze na vier jaar renovatie op 21 juni 1994 voor het publiek opende. Momenteel hebben de tuin en de plantencollectie educatieve en wetenschappelijke doeleinden en om de duizenden toeristen die Malaga bezoeken te verrukken.