Valle de Abdalajís, verheugd om te verdwalen

Vandaag hebben we besloten om doelloos naar het centrum van de provincie Malaga te rijden, met name langs de A-7077 weg richting Antequera die door Álora gaat. Kijkend naar google maps waar we waren, worden we getroffen door een dorp die de vijf reizigers in de auto moeilijk konden uitspreken: Valle de Abdalajís. De klim naar het laatste stuk langs de A-343 weg is met veel bochten maar met mooi uitzicht. Bij de ingang van de stad staat een bord dat ons vertelt dat het dorp is “Een plek om te verdwalen…” Wij gaan de uitdaging aan! 

Front View Valle De Abdalajis

Voor ons verschijnt Valle de Abdalajís, een heel mooi en schilderachtig uitzicht op het dorp aan de voet van de Sierra die dezelfde naam draagt ​​als het dorp. Bij aankomst vinden we gemakkelijk een parkeerplaats direct vlakbij het centrale plein. Het eerste dat onze aandacht trok is een fontein met een mooie en kleurrijke keramische versiering met de afbeelding van het dorp.

Fountain Town Valle de Abdalajis

Voordat we op verkenning gingen, besloten we om een ​​hapje te eten. Recht voor het gemeentehuis vinden we een typisch dorpscafé genaamd “Rincón del tapeito”. We zaten buiten op het terras en vroegen de ober / eigenaar om suggesties. Heel vriendelijk legt hij ons uit welke tapas ze hebben, ondanks dat de keuken gesloten is voor warm eten, vond hij het niet erg om wat warme gerechten voor ons te maken. De ober was erg geamuseerd toen we hem vroegen naar de Iberische hagedis (Lagarto Ibérico) op zijn menu, die overigens niet verwijst naar het reptiel, maar naar een deel van het varken… 

Rincón del tapeito Iberian Meat Valle De Abdalajis

Porra Antequerana Valle De Abdalajis

We bestelden vier verschillende gerechten: Garnalen Pil-Pil, Porra Antequerana, ali-oli-aardappelen en Iberisch Secreto. Het eten was overvloedig en van goede kwaliteit. We benadrukken de tederheid van het vlees, de overvloed aan garnalen en tenslotte de frisheid van de Porra Antequerana. De ai-oli-aardappelen waren goed, maar niets om over naar huis te schrijven. We betaalden voor 4 personen met drankjes en brood rond de 31 euro. De zeer vriendelijke eigenaar vertelde ons over verschillende plaatsen en we begonnen met verkennen!

Terug naar het centrale plein, Plaza de San Lorenzo. In het midden worden we getroffen door een groot vierkant blok roze marmer met een inscriptie die een voetstuk blijkt te zijn van een oud Romeins beeld uit het jaar 104, dat zich bevond in de oude gemeente Nescania nabij de huidige locatie. Naast het voetstuk vinden we de buste van de zalige Petra de San José geboren in Valle de Abdalajís die we tot op heden niet kenden.

Valle de Abdalajís Town Village

Nadat we het gezellige plein hebben bekeken, gaan we het dorp binnen langs de kerk van San Lorenzo Mártir. De kerk is gebouwd in 1559 en maakte deel uit van het paleis dat grenst aan de kerk, de Conde de los Corbos woonde tot 1880 in het paleis.

Town Hall Valle de Abdalajis

Toen we het bovenste deel van het dorp beklommen, passeerden we het gemeentehuis, dat onze aandacht trok, de locatie, het is gelegen op een kruispunt van twee straten met de Sierra en het “Picacho Cross” op de achtergrond. Op dit moment beseffen we dat de stad een bezoek waard zou zijn. Een stad aan de voet van die prachtige, adembenemende berg kan je niet onverschillig laten.

Walking Path Cristo de la Sierra Valle De Abdalajis

We kunnen van onderaf zien dat er boven een uitkijkpunt is naast de kluis van Cristo de la Sierra. We beginnen aan de klim naar de hermitage langs een goed gedefinieerd pad dat gemakkelijk te beklimmen is. Eenmaal boven zien we een zeer goed onderhouden hermitage. Het mooiste is dat als we eenmaal naar het uitkijkpunt zijn geklommen we heel mooie uitzichten hebben over de hele regio onder ons. De klim naar de hermitage is zeker de moeite waard. 

Viewpoint Lookout Hermitage Valle de Abdalajis

We dalen af, en lopen verder rond en beseffen het belang van de figuur van Moeder Petra, vooral wanneer we aankomen bij het verpleeghuis dat haar naam draagt. We hadden graag het klooster willen bezoeken en het oude huis en de kamer van Moeder Petra zien die nog intact zijn, maar vanwege Covid-19 redenen was het niet open voor het publiek, dus we hebben een excuus om dit leuke streek nog eens te bezoeken! 

Bij de uitgang van de stad staat een bord waarop staat “Free Flight Club”, en we ontdekken dat Valle del Abdalajís de “Capital of Free Flight” wordt genoemd vanwege zijn ligging en weersomstandigheden, aangezien de omgeving ideaal is. plaats voor de praktijk van vrije vlucht, zoals deltavliegen en paragliden.

Valle de Abdalajís is een duidelijk voorbeeld waarom we deze blog zijn begonnen. Het bord bij de ingang van het dorp klopt, het is geen verloren dorp, maar een dorp om in te verdwalen en genieten. Het is een duidelijk voorbeeld dat er dorpen in het binnenland van Malaga zijn die authentieke, mooie plekken zijn die bereid zijn om ontdekt te worden.

Main Square Valle De Abdalajis

Bedankt en tot ziens Valle del Abdalajís!

Voor meer informatie over Valle del Abdalajís Dorp: bezoek de website van het gemeentehuis.