Bernardo De Galvez Malaga Historia y Biografia

Macharaviaya: Bernardo de Gálvez

Bernardo de Gálvez (1746-1786), was een militair en politicus geboren in de provincie Malaga. Hij ontwikkelde een belangrijke militaire en politieke carrière, vooral in de Amerikaanse gebieden, waar hij een belangrijke rol was bij het helpen van de Anglo-Amerikaanse rebellen en verschillende functies bekleedde, zoals gouverneur van Louisiana en onderkoning van Nieuw-Spanje.

Bernardo de Gálvez Macharaviaya Malaga EpedeIllustratie gemaakt door Enrique Pedraza Díaz «Epede».

Het leven van Bernardo de Gálvez

Wie was Bernardo de Gálvez?

Bernardo de Gálvez werd geboren op 23 juli 1746 in Macharaviaya (Málaga). Hij was een militair en politicus uit Malaga, die de 49e onderkoning van Nieuw-Spanje werd (1785-1786). In 2014 ontving hij de eretitel van Amerikaans staatsburger.

Wat waren zijn eerste jaren en jeugd?

Hij werd geboren in Macharaviaya, een dorp in de Axarquía in de provincie Malaga, in de schoot van een adellijke familie (edelen met weinig middelen). Zijn ouders waren Matías de Gálvez en María Josefa de Madrid. Zijn jeugd verstreek tussen zijn geboorteplaats Macharaviaya en de naburige stad Benaque (Málaga). Later verhuisde hij naar Madrid, daarna werd zijn vader toegewezen aan Tenerife, zo bracht hij zijn puberteit op de Canarische Eilanden door.

Hoe is zijn militaire carrière begonnen?

Met slechts zestien jaar, in 1762, trad hij toe tot het leger en nam hij deel aan de oorlog tegen Portugal. In 1765 werd hij toegewezen aan de onderkoninkrijk Nieuw-Spanje als kapitein van het vaste regiment infanterie van de Kroon. In 1770 werd hij toegewezen aan Chihuahua (Nueva Vizcaya), waar hij betrokken raakte bij talloze veldslagen tegen de Apache-indianen. Twee jaar later keerde hij terug naar Spanje en later naar Frankrijk, waar hij Frans leerde. In 1775 keerde hij terug uit Frankrijk, en als kapitein nam hij deel aan een mislukte expeditie naar Algiers, maar als beloning werd hij gepromoveerd tot luitenant-kolonel.

Hoe was zijn leven als gouverneur van Spaans Louisiana en hoe steunde hij de Anglo-Amerikaanse rebellen?

Hij keert terug naar Amerika en vestigt zich in de hoofdstad van Louisiana, in New Orleans. In 1776 werd hij benoemd tot kolonel van het vaste regiment van Louisiana en een paar maanden later, in 1777, trad hij aan als interim-gouverneur van Spaans Louisiana.

Vanaf dat moment is Gálvez vastbesloten het hoofd te bieden aan de Britse dreiging voor de Spaanse gebieden, en daarom geeft hij beslissende hulp aan de Amerikaanse rebellen van de dertien Britse koloniën door wapens en medicijnen over de rivier de Mississippi te sturen; steun verlenen aan kolonisten die op de vlucht zijn voor de Britten; en het perfectioneren van bevoorradingssystemen om Anglo-Amerikaanse rebellen te ondersteunen, waar alle hulp vandaan kwam. Al deze acties werden essentieel voor de ontluikende Verenigde Staten om hun onafhankelijkheid te bereiken, erkent door George Washington .

Tijdens deze fase voerde Gálvez een kolonisatiebeleid door talrijke inwoners van de Canarische Eilanden te vestigen in regios van Louisiana en door de oprichting van verschillende steden, zoals Barataria, Nueva Iberia en Galveston.

In 1779 werd hij benoemd tot gouverneur van Louisiana, en zette de strijd tegen de Britten voort, waarbij hij in 1781 de plaatsen Mobila en Pensacola innam. Het gevolg was het herstel van de Spaanse soevereiniteit over Florida. Als gevolg hiervan verleent koning Carlos III hem de titel van graaf van Gálvez en de opname in zijn wapenschild het motto “Yo solo” (Ik alleen), als erkenning voor zijn overwinningen.

Hoe was zijn werk als onderkoning van Nieuw-Spanje?

In 1785 werd hij benoemd tot onderkoning van Nieuw-Spanje, nadat hij zijn vader had opgevolgd. Het begin was niet gemakkelijk, aangezien het met tal van problemen te kampen had: voedseltekorten, verlies van oogsten en een pestepidemie die veel doden had veroorzaakt. Door deze situatie voerde hij tal van maatregelen uit, zoals het isoleren van zieken, internering en gratis medicatie voor armen; het verwelkomde velen die het platteland waren ontvlucht vanwege armoede, dus trok het er een groot bedrag van zijn eigen geld voor uit; bevorderde openbare werken door de onderkoninkrijk en verspreidde het nieuwe pokkenvaccin.

Hij was een onderkoning van grote populariteit onder New Hispanics, net als zijn vrouw, Felicitas de Saint-Maxent, die zelfs talloze onderscheidingen zou ontvangen.

Hoe is hij gestorven?

Een snelle ziekte maakte echter een einde aan zijn leven op 30 november 1786, toen hij nog maar veertig jaar oud was. Hij werd begraven in Mexico-Stad en liet twee erfgenamen achter en een ander die onderweg was.

Zijn korte ambtstermijn heeft grote sporen nagelaten, vanwege zijn verlichte karakter. Het verlies werd gevoeld in alle gebieden van het Spaanse rijk.

Wat is uw latere erkenning geweest?

Ondanks dat hij lange tijd in de vergetelheid is geraakt en zijn figuur niet is herkend, is de laatste jaren de belangstelling voor hem toegenomen. In 2014 werd zijn portret, dankzij het werk van de Bernardo de Gálvez Foundation, geplaatst in het Capitool van de Verenigde Staten, ter ere van zijn werk voor de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Ten slotte ondertekende president Obama de benoeming tot ereburger van de Verenigde Staten.

In zijn geboorteland is er ook een heropleving van zijn figuur, aangezien zijn naam wordt gepromoot in de hele provincie Malaga en zelfs met beelden van de familie Gálvez in de buurt van het treinstation María Zambrano in Malaga.

Juan Manuel Lopez

Para más información sobre Macharaviaya Pueblo: visita la página del Ayuntamiento.